Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist: Att spara el kräver nåt att jobba med

Och ett uppenbart problem är att två medelålders personer i en Varla-villa knappast är högkonsumenter av ström, skriver Mats H Ljungqvist, som funderar på kommande elräkningar.

Det var en helt vanlig kvällspromenad runt Öfvre Varla. Över oss och hela Guds skapelse vilade höstens och vinterns elpriser. ”De säger att decemberräkningen kan bli fyra gånger så dyr som förra året”, sa jag.

Jag KÄNDE kärestans minne av den elräkning som för första gången gått över tvåsiffrigt antal tusenlappar, och jag SÅG hur hon räknade i huvudet. ”Nej”, sa hon och fortsatte: ”Det blir inget med det” och jag sa: ”Vadå, ska du skicka tillbaka räkningen till Ellevio och skriva ’medges ej’, eller hur tänker du?”.

Kärestan var stenhård. Det skulle INTE bli några elräkningar på 40 000 spänn för en enda usel decembermånad, – INTE PÅ HENNES VAKT och jag sa att ”det är en prognos, det KAN bli så” och ”du vet, gas, elbörsen, Ringhals, köld, vindstilla och PUTIN” men kärestan bet sig fast med att NEJ var det som gällde om hon ”så skulle ha FYRA raggsockor på sig inomhus” och ”förresten BEHÖVER vi inte ha så varmt”. Jag påminde stillsamt om att hon faktiskt frös i somras, när vi var i grekiska Parga, där medeltempen på kvällen var 29 grader.

Vi kom i höjd med Varla Stockar. Kärestan var nu inne på att ”stänga av allt”. Belysning skulle släckas och förresten ”varför envisas du med att utebelysningen ska vara tänd?” och jag sa att ”Det är hemtrevligt, och det är en LED-lampa, den drar typ EN watt”, men INGET till elnätet anslutet kom undan detta räfst och rättarting.

Ett uppenbart problem i sammanhanget är ju att två medelålders personer i en Varlavilla inte direkt är HÖGKONSUMENTER av el. De evighetsduschande tonårsbarnen är sen länge utflugna, det står inga processortunga gamingdatorer och surrar nätterna i ända, och det goda rådet att ”köp luftvärmepump” följde vi för tio år sen. Och alla mysigt ljumna och välkomnande värmegolv står redan på noll, sen förra vinterns decemberräkning. ”Vi har ju inte mycket kvar att jobba med. Om vi inte ska stänga av spisen, kyl och frys och varmvatten och sluta tvätta?”, sa jag.

”En elräkning på 40 000 är i alla fall inte aktuellt”, sa kärestan.

Vi svängde över ån uppe vid Hede och jag tänkte på cykelsemestern och det läckande tältet. På hur det danska monsterregnet letat sig in genom sömmar och tältduk. Det finns bara ett enda sätt att lösa det problemet – man köper nytt och ser till att få det bästa som går att få för pengar. Det bästa tältet är svenskt, svindyrt och används av försvarsmakten. Priset? Lite drygt en fjärdedel av den där decemberräkningen på 40 papp. Det bästa? Funkar på vintern. Så om ni undrar vart vi tagit vägen, jag och kärestan i december, så kolla i trädgården. Vi kanske ligger där i tältet för att spara lite pengar.

LÄS OCKSÅ: Ringhalsstopp väntas påverka elpriserna

LÄS OCKSÅ: Så håller du nere elkostnaderna trots rekordhöga priser

LÄS OCKSÅ: Fjäråsföretaget Hot screen bävar inför vinterns elpriser: ”Bara att göra matten”