Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olof Ohlsson, Patrik Forsberg
Bild: Olof Ohlsson, Patrik Forsberg

Victoria Forsberg: Anta utmaningen – lägg nåt annat än kött på grillen

Du upplysta samtidsmänniska med grill och köttbit. Det är dig jag vill snacka med nu, skriver Victoria Forsberg.

Så var den igång – grillsäsongen. På samma sätt som mina ålderskriskrönikor följer samma årshjul är även köttkrönikorna säsongsbaserade. Men det är inte så konstigt egentligen: det är ju just den här tiden på året, jämte julbordet förstås, som vi konsumerar mest kött. En regnig oktoberdag går en värmande linssoppa ner utan problem, men när solen äntligen orkar över taknocken så ska grillen fram och då är det inte tal om växtbaserad föda. Nej, då är det kött som gäller. I alla fall om en ska tro grillrapporterna (ja, det görs sådana). Det är något närmast heligt med det där – kvällssol, kondens på ölflaskan, en perfekt glödbädd. En brunbränd man som flippar entrecôte med van hand. Det där sista lade jag till för effektens skull, men tyvärr är det inte allt för långt ifrån sanningen: ungefär tre av fyra grill-flippare än män. (Det finns fakta. Google är Gud.) Dock vore det bättre om kvinnorna stod för grillande då tre av fyra kvinnor vill grilla mer grönt just för att de är oroliga för klimatet. (Siffror. Googla.) Men låt oss inte fastna i jämställdhetsfrågan just nu, för detta ska handla om klimatet. Såklart.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – köttindustrin är en av de överlägset största miljöbovarna. Jag skulle kunna fylla spaltmetrar med hårda fakta om köttindustrins påverkan på klimatet, men allt det där vet vi ju redan. Du vet det.

Du! Jag pratar med dig nu! Du upplysta samtidsmänniska med grill och köttbit. Det är dig jag vill snacka med nu. Du vet att kött är dåligt för miljön, men du gör ändå ett aktivt val att ignorera det. För när kvällssolen värmer och glöden är perfekt, så ska inget få stoppa dig från att langa upp biffar på gallret. Vad är din motivation? Är du multiallergiker och rent nötkött är det enda du tål? Naturligtvis inte. Din drivkraft är något så subjektivt som smak.

”Varför äter du kött?”

”För att det är gott!” Det. Är. Gott.

”Nu brinner miljoner hektar skog i Australien! Amsterdam sjönk precis ner i havet och det flyter döda pingviner i Antarktis! Kanske dags att dra ner på köttätandet?”

”Men det är ju gott. Och jag åt linssoppa i oktober!”

Förlåt, men jag måste få raljera. Jag har faktiskt ställt just den frågan till flera köttätare och de allra flesta svarar just så: det är gott. Punkt. Ibland försöker någon staka fram ett ”våra kroppar behöver kött!” men de allra flesta använder den goda smaken som det bärande argumentet för sin fortsatta köttkonsumtion. Sa jag att det flöt döda pingviner i Antarktis? Att tre miljoner hus på Filippinerna förlorade rasat i en tyfon? Att tusentals östafrikaner förlorat livet till följd av översvämningar eller torka? Mumsigt, eller hur?

Nej, det är såklart inte bara ditt fel. Dina perfekt grillade köttbitar bränner inte ner Amazonas. Men liten tuva stjälper ofta stort lass, som en säger. Såklart ska du också få njuta av livets goda. Sommaren är kort, Manilla regnar bort. Men jag skulle ändå vilja ge dig en liten utmaning, nu när sommaren står för dörren och glöden snart är sådär perfekt. Lägg nåt annat än kött på grillen ett par gånger och testa. Jag lovar, det gör gott!

Tumme upp: Kolgrillad vegoburgare med avokadoröra. Det enda jag vill ha i sommar.

Tumme ner: Matpriserna. Adjö semesterkassa.

LÄS OCKSÅ: Så snabbt det har gått

LÄS OCKSÅ: Det bor en kulturtant i mig

LÄS OCKSÅ: När krisen kommer