Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

För två år sedan kom väggen. Anna Sellman flyttade till Onsala med familjen och efter ett halvår brast allt. Under ett års tid kom hon knappt upp ur sängen. Sedan började den långa vägen tillbaka, där målandet har kommit att spela en viktig roll.
– Jag har sprungit i 150 i hela mitt liv och känt att jag måste prestera på topp för att duga. Men när jag målar, blir det för min egen skull, säger hon.

40-åriga Anna Sellman flyttade från Falun med sin man och deras tre barn i juni 2019. Redan innan flytten hade hennes kropp gett flera varningssignaler om att allting inte stod rätt till.

– Jag började dra mig ur sociala sammanhang, jag kände mig slutkörd. Jag har alltid försökt vara rolig och underhållande och kände mig tråkig när jag inte orkade det. Även i relationer behövde jag prestera för att duga. Men jag var inte rolig och glad egentligen, jag ville bara få vara mig själv utan att behöva göra mig till, säger hon.

Så länge hon kan minnas har hon alltid varit rädd för att bli avvisad. Den känslan har hängt med henne redan som liten och hon byggde en mur runt sig själv för att undvika att bli sårad.

– Jag har alltid haft ett stort behov av bekräftelse och åsidosatt mig själv för att göra andra till lags eller gjort saker för att jag tror att det förväntas av mig. Jag har nog uppfattats som hård och tuff, jag såg hellre att folk tog avstånd från mig än riskerade att bli sviken, säger hon.

LÄS MER: Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

”Sprungit ifrån känslorna”

Hon beskriver en inbodd rastlöshet och ångest som gjort att hon inte känt sig hemma någonstans.

– Jag har alltid haft mycket ångest men jag har aldrig hittat ett sätt att hantera den. Så jag har dykt in i nya projekt för att någonstans få utlopp för allt som bubblade inom mig och ville ut.

Hon fick sin första panikångestattack 2012 och förstod först inte då vad som hände.

– Innan har jag alltid tänkt att ha ångest och må dåligt har varit en svaghet. Jag har tänkt att det bara är att bita ihop, jag har tänkt att jag är superwoman, men så är det ju inte. Ångesten har ju bara byggts på för jag har sprungit ifrån känslorna.

LÄS MER: Allt från konst till löständer värderades när Antikrundan kom till Tjolöholm

LÄS MER: Hemma hos färgälskaren Tanya: ”Mitt hem är min målarduk”

Flera trauman som ung

När hon insåg hur illa det var kom obearbetade trauman i hennes liv upp till ytan. När hon var i 20-årsåldern blev hon utsatt för en våldtäkt och när hon var yngre levde hon i en destruktiv relation där hon under flera års tid blev både psykisk och fysisk misshandlad.

– Jag bröts ner och till sist fanns det ingenting kvar. Jag tyckte inte jag hade något värde och att jag nästan förtjänade att bli behandlad så illa. Det är fruktansvärt.

Kvar fanns en extremt dålig självkänsla. När hon väl kom till läkaren satt hon bara och grät. Allting hade blivit ett krav, fredagsmys med barnen blev ett krav, hon kunde inte boka någonting eller ens ta hem sin bästa kompis på besök. Hon blev direkt sjukskriven för akut stressyndrom.

– Jag hade ingenting kvar att ge. När psykologen frågade ”vem är Anna, vad tycker hon är roligt att göra?” så skrattade jag bara för jag visste knappt vem jag var själv. Men jag började inse att jag behövde hitta tillbaka till mig själv eller åtminstone hitta mig själv för första gången i mitt liv.

LÄS MER: Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

Komplimanger för sina tavlor

Hon hade aldrig hållit i en pensel, men tänkte att hon kunde ge det ett försök.

– Folk säger att det är avslappnande att måla men jag hade ingen aning om vad jag gjorde i början. Men när jag målar blir det som en ventil och jag målar bara på känsla.

Hon började lägga ut bilder på sina verk på sin privata Facebook och fick massa komplimanger. Trots att hon bara målat sedan ett år tillbaka och har hon redan sålt över 200 tavlor, haft utställningar och börjat sälja sin konst i en butik i Onsala.

– Det känns helt sjukt. I början blev det som innan, jag blev nästan manisk och kunde inte sluta måla. Men det har lagt sig nu, för första gången har jag hittat en balans, det är magiskt. Jag har fortfarande saker att jobba med såklart och min självkänsla behöver jag jobba med hela tiden.

LÄS MER: Öppna trädgårdar i Vallda lockar till nya möten och skratt

”Man inte kan vara superwoman hela tiden”

I framtiden vill hon skriva en bok för att lyfta locket på psykisk ohälsa. Hon tror att det är många som känner igen sig i hennes berättelse och som också mäter sig själva utifrån prestation.

– Som kvinna och som mamma sätter vi orimliga krav på oss själva. Jag har lärt mig att inte skämmas över att man mår dåligt, och vara ödmjuk över att man inte kan vara superwoman hela tiden. Det som är viktigt är inte vad man presterar utan vem man är.

På hemsidan för hennes konst berättar Anna Sellman om sig själv och hon vill vara öppen med att allt inte alltid är perfekt.

– När man tittar på influencers, är det bara perfektion. Jag tycker man måste visa alla sidor om man ska lägga ut någonting, annars bidrar man själv till den hetsen. En hets som jag vet kan bidra till många människors dåliga mående, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.