Anna Hansson är psykologen som tog tjänstledigt – och blev artisten Her Sound

Anna Hansson arbetade som psykolog när hon kände en gammal dröm locka och dra i henne. Efter mycket beslutsångest ansökte hon om tjänstledigt, flyttade in på internat – och spelade in sitt debutalbum.
– Jag var skiträdd för att mina kollegor skulle tycka att det var konstigt, säger Anna, som har tagit sig artistnamnet Her Sound.

ANNONS
|

Annika ”Hello Saferide” Norlin tog en gång ledigt från musiken för att plugga till psykolog. Anna Hansson, 31, gjorde omvänd resa. Nyligen släpptes hennes debutalbum ”This is your wake up call”, som spelades in efter en längre tids tjänstledighet från hennes tjänst som psykolog på en vårdcentral i Mölndal.

Hon hämtar inspiration från sitt jobb, berättar Anna, men baserar inga låtar på enskilda personer.

LÄS MER:Anders skrev bok om tiden som cykelbud – ”Jag blev osynlig”

– Har jag träffat flera som varit utsatta för någonting svårt, eller som känt sig utmattade och deprimerade, integreras det i mig som människa. Jag får på så vis en tydlig bild av olika skeenden.

ANNONS

Så du är inte orolig för att någon ska känna igen sig och bli upprörd?

– Nej, inte alls.

Drömmen stannade kvar

Men nu går vi händelserna i förväg. Från den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet hade Anna Hansson gått till psykologutbildningen. 2019 arbetade hon på Omtankens vårdcentral, ett jobb hon trivdes med, en karriär. Ändå fanns det någonting som drog.

– Drömmen fanns i bakgrunden hela tiden. Jag funderade på musikgymnasium, sedan på att göra ett års utbyte vid en musikskola eller något. Det blev inte så. Musiken fortsatte att vara en hobby, någonting jag hade vid sidan av. Samtidigt visste jag att jag ville mer. Men det är svårt att våga.

LÄS MER:Hundrastgården en mötesplats för traktens jyckar – nu kan det bli fler

”Sjukt läskigt”

Först tänkte hon att en kvällskurs av något slag kanske vore lagom för att tillfredsställa nyfikenheten på hur ett annat liv kunde vara. Men så hittade hon, under en av sina numera regelbundna googlingar, singer/songwriterutbildningen på Löftadalens folkhögskola i Åsa, och det var som om någon hade designat den enkom för henne.

Var det läskigt när du väl hade bestämt dig?

– Sjukt läskigt. Jag hade så många frågor. Kommer de att vara mycket yngre än jag på utbildningen? Måste jag ta csn-lån? Jag har en sambo, vad skulle det betyda för oss om jag stack iväg och bodde på internat i ett år? Men till slut kunde jag inte motstå. Jag var tvungen att söka.

ANNONS

Så Anna sökte, blev antagen – och såg sitt liv förändras. Samtidigt som andra delar lyckligtvis förblev desamma. Relationen till sambon stod pall, och mot förmodan tyckte alla hon berättade det för, kollegor som vänner, att det var bra gjort av henne att ta steget.

LÄS MER:Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

Her Sound

Namn: Anna Hansson

Ålder: 31

Bor: I Göteborg. Född i Skåne, uppvuxen i Halmstad.

Barndomshjälte: ”Min mormor.”

Her Sound låter som: ”Många säger Alanis Morissette, andra Regina Spektor eller Amy Winehouse. Själv är jag influerad av en massa artister. Till exempel Queen. Jag kan inte jämföra mig med dem, det vågar jag inte, men det är någonting i att de inte ville låsas fast i en enstaka genre och att allting är så teatralt i deras musik som inspirerar mig.”

Lästips: Lev kreativt av Julia Cameron. ”Den borde alla läsa. Jag tror verkligen att det är sant som hon skriver, att alla människor vill skapa på något sätt.”

Den första låten: ”Jag var tolv år gammal och satt på ett flygplan när jag skrev den. Texten handlade om hur jag saknade min dåvarande kille. På en musiklektion gjorde jag en pianoslinga till den också. Men låten kommer nog aldrig att dyka upp igen i min repertoar.”

Låt hon hade uppträtt med inför Idoljuryn: ”Adeles Someone like you kanske? Men jag skulle aldrig sjunga inför dem. Jag har funderat på att göra ett försök, men om de sågade mig hade jag kanske aldrig vågat sjunga igen.

Om kreativa dippar: ”De förekommer. Man undrar vad man sysslar med egentligen. Sådant kommer i skov. Jag försöker intala mig att det är en naturlig del av processen, men det är tufft. Ju viktigare något är desto mer motstånd känner man.”

Skivan en väckarklocka

Utbildningen gav blodad tand. Efter att Anna läst klart den tog hon fortsättningskursen i musikproduktion, som hon balanserade med jobbet på vårdcentralen. Knixigt, men det gick även det. Och i september i år kom så frukten av mödan: Anna Hanssons första fullängdsalbum, utgivet under hennes alias Her Sound.

Skivans namn är ”This is your wake up call”, en titel som delvis talar till Annas egen situation innan hon hittade folkhögskolan.

LÄS MER:Lyxfällan var Emmas sista chans att undvika personlig konkurs

– Det handlar bland annat om vilka krav som ställs och hur samhället vill att vi ska bete oss. Visst var det tillåtet för mig att som 30-åring ta ledigt från jobbet för att läsa på folkhögskola, men samtidigt var det inte det. Varför skulle jag alls behöva tveka?

Vad har du för råd till den som tvekar liksom du?

– Det är väldigt sårbart att ha en dröm, så prata med någon du verkligen litar på om den. Är den du berättar för negativ kan det vara farligt. Välj någon som du vet kommer att peppa dig. Sedan behöver du inte flytta till Australien eller bli heltidskonstnär, utan små steg kan vara minst lika värdefulla, säger Anna Hansson.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS