Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist: Allt är tillåtet i jakten på ett Mycket Litet Ljud

Att hitta ett Mycket Litet Ljud är lite som att syssla med elallergi, jaga Bilderberg-gruppen eller hänga med antivaxxarna, skriver Mats H Ljungqvist.

Det har hela tiden handlat om ett Mycket Litet Ljud. KNAPPT hörbart. Det har framför allt stört i stunder då huset är tyst. Jag vet inte hur det är med er, men hus har ljud. De kan knaka eller knäppa, de kan susa från ventilationer och ibland har hus ett Mycket Litet Ljud. Mitt egna Mycket Lilla Ljud hemmavid låter som ett litet skorrande. Metalliskt. Som en OERHÖRT avlägsen maskin som står och morrar långt borta i fjärran. Man får närma sig försiktigt för att ens höra det.

I åratal har jag ibland ropat till kärestan att ”kom, kom, KOM” och så kliver hon in i rummet och jag säger, inte helt olikt en ganska sinnessjuk person, med rufsigt hår, jagad blick och vansinniga ögon, att: ”Hör du?”

LÄS MER: Lunchrestaurangen blir en av Kungsbackas största

Och kärestan, denna vackra fina kvinna som vandrar troget vid min sida, hon KÄMPAR, man SER att hon öppnar sina sinnen och öron, hon koncentrerar sig, DJUPT, hon FÖRSÖKER verkligen och så: ”Nej. Jag hör inget”.

”Där?”, säger jag och pekar med ett finger absolut rakt upp i ingenting, för JAG hör ett Mycket Litet Ljud. Knappt.

”Måste vara vinden”, säger kärestan som inte bekymras lika intensivt som jag över Mycket Små Ljud.

Nu är det ju så här att man kan vara hur högfungerande som helst, men lyssnar man för mycket och för ofta efter ett Mycket Litet Ljud så kan man uppfattas som tokig.

LÄS MER: Så många har bötfällts för hög musik – polisen: ”Ett verktyg bland många andra”

Man skrivs av. Ut ur handlingen.

Det blir lite som att syssla med elallergi, jaga Bilderberg-gruppen eller hänga med antivaxxarna.

”Ljungqvist? Ja, alltså han VAR bra, men det var nåt med nåt ljud, eller? Han blev konstig. Tror det satte sig på huvet på han.”

LÄS MER: Kungsbackabandet tar strid för sin replokal: ”Går inte att spela metal på ett bibliotek"

MINST svagt hörs det Mycket Lilla Ljudet i badrummen, på både över- och undervåningen, eller MYCKET nära vattenkranen i köket. Av uppenbara skäl har jag med åren uteslutit dolda ventilationsanläggningar, varmvattenberedaren, termostater, ljusknappar, timers, samt dimmers. Också kyl och frys, samt ugn har kunnat avskrivas. Ingen av de applikationerna arbetar med Mycket Litet Ljud. Jag har också friskrivit värmegolven.

LÄS MER: Bara vartannat tåg får anslutningsbuss: ”Varje tur måste motiveras”

Tills helt nyligen har en omhuldad teori varit att ljud från biltvätten en halv kilometer från mitt hem, fortplantar sig. När det når mitt hus, via vattenledningarna, återstår bara ett Mycket Litet Ljud. Teorin höll ända tills nån påpekade att biltvätten stänger nattetid.

I torsdags skulle jag kontrollera huvudvattenkranen, ni vet, den där med en mätare, som kommunens gubbar skruvar dit. Jag lyfte på locket för att kolla räkneverket och vattenförbrukningen. Räkneverket är pyttelitet, har RÖRLIGA delar och ett mikroskopiskt kugghjul. När man lägger örat riktigt, riktigt nära så låter det.

Det är ett Mycket Litet Ljud.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.