Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olof Ohlsson/Göteborgs-Posten, Arkiv
Bild: Olof Ohlsson/Göteborgs-Posten, Arkiv

Mats H Ljungqvist: Akta er – snart tar robotgräsklipparna över

Robotar backar aldrig, och i den striden har en gubbe inte en chans. Mats H Ljungqvist har läst om den autonoma killer-drönaren i Libyen och skickar ett varningens ord till alla robotvurmare.

Alla ni som lite mysande av fröjd, med ett immigt grogglas i handen, stilla betraktar robotgräsklipparen därute i gräsmattan, eller nöjda kommer hem och ser att också denna dag har robotdammsugaren varit flitig i sitt värv – detta är till er. Detta är varningsord och något att diskutera i smågrupper.

LÄS MER: Piloten började köra budbil när pandemin slog till

I helgen berättade internationella medier följande: På ett slagfält i Libyen där det pågår strider mellan regeringsstyrkor och rebeller används drönare. Inte såna där drönare som USA använder, som mer är att likna vid obemannade fjärrstyrda flygplan, utan drönare som vi känner dem, fyra propellrar, en i varje hörn, men, stort MEN, det här är STRIDSDRÖNARE. Ja, de fjärrstyrs, och så klar handlar det om en rättigenom ondsint och elak design. Nån sitter på avstånd och dirigerar de där drönarna, egentligen framtagna för anti-terrorbekämpning, och jagar ner motståndare på slagfältet.

Nu är ju detta egentligen inget att yvas över. De amerikanska robotgenierna på Boston Dynamics har redan fått sin Atlas-humanoidrobot att både öppna dörrar, gå i trappor och numera också slå volter. Alla misstänker att i källaren jobbar killarna på Boston Dynamics på mer militära grejer. Visst, robotar är framtiden, säjer de. Det gäller i krig också.

LÄS MER: Logistikforskare förutspår framtiden – ”Självkörande lastbilar redan här”

Men det var inte detta som fängslade mitt sinne i helgen. Nej, grejen med den där killer-drönaren på det Libyska slagfältet var detta: Roboten tappade kontakten med sin operatör, alltså gubben som satt nånstans på behörigt avstånd. Nu vet jag inte hur mycket drönare ni flyger, men normalt är att drönaren helt enkelt flyger hem om kontakten bryts med operatören. Den backar tillbaka, till stället där den startade. Lugn och säker teknik, eller hur?

Tror ni nu att den där Libyska killer-drönaren backade hem när kontakten bröts? Har ni inte sett Paul Verhoevens klassiska framtidsdystopi Robocop från 1987? James Camerons blytunga Terminator 2? T-1000? Backar de robotarna?

Nej, drönarmaskinen gick över i, och nu översätter jag fritt, ”högeffektivt autonomt läge” och gav sig av på jakt efter en enda soldat på slagfältet. En soldat. En stackars sate som plötsligt fann sig jagad av en flygande maskin som agerade helt på egen hand, efter en inprogrammerad datakod att döda en människa. Han hade, naturligtvis, inte en chans.

LÄS MER: Martin har byggt ett rymdobservatorium i trädgården

Ungefär dit kommen i läsningen om dräpar-drönaren kom VÅRAN robotklippare surrande förbi altanen, nyutsläppt i gräsmattan. En känslig själ. Sjåpigare än nånsin stannar den och backar varannan meter för att ”underlaget är för ojämt”. Ärligt talat har jag aldrig varit gladare att han inte är smartare än så.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.