Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungsbacka-Postens Tobias Sandblom skriver om rädslan för en kallsup som inte borde finnas.
Kungsbacka-Postens Tobias Sandblom skriver om rädslan för en kallsup som inte borde finnas.

Tobias Sandblom: Är det någon som tar badvattenprover på allvar?

Jag har en massa rädslor. Men att bada i havet för att vattnet skulle vara otjänligt är inte en av dem. Finns det någon som avskräcks av badvattenproverna på riktigt?

Inte sedan gymnasietiden har jag badat på Vita Sand i Åsa. Då var det fräckt och stället alla skulle vara på. Antingen genom att sola och bada eller genom att spela beachvolleyboll (helt igenom jättetråkigt).

Så tycks det vara än idag, för de som är betydligt yngre än mig

Att man tvingades gå en kilometer ut i Kattegatt för att vattennivån skulle nå över knäna var det inte många som funderade över.

Inte heller det faktum att badvattenkvaliteten högst troligt var dålig på Vita Sand brydde vi oss om.

”På Vita Sand badar man med stängd mun”. Det är ett gammalt uttryck på byn.

Jag tror knappast att det var någon inspektör från kommunen som viftade med ett provrör när jag växte upp på 70- och 80-talet.

När jag växte upp bodde omkring 1 000 personer i Åsa. Nu är antalet invånare ungefär 6 500. Självklart blir det mer skit från hårda ytor som spolas ner i dagvattnet.

Här måste jag göra en utvikning: Bada hellre från klipporna bredvid, då kommer du i direkt. Dessutom slipper du sandkornen som segar sig fast vid fötter och andra på andra ställen av kroppen.

Jag förstår inte alls vurmandet av sandstrand. Är det för att bygga sandslott?

Nä. Välj hellre klipporna vid Kuggaviken och Krokvik eller bryggorna på Gårda brygga.

Då och då tar kommunen badvattenprover på ett antal platser. Frågan är om någon verkligen tar resultaten på allvar? Det är ju inte så att badsugna knyter badrocken och vägrar ett dopp för att proven visar att vattnet är otjänligt.

Visst intestinala enterokocker, som bakterierna heter, är så klart säkert otrevligt. Men det känns som en piss i Atlanten trots allt.

I år, precis som alla andra år, var badstranden fullpackad av glada solbadare. Att det satt ett minustecken (eller är det ett streck?) på anslagstavlan som berättade om vattenkvaliteten var det nog ingen som tog notis om.

Jag ser inget upprörande alls med det. På Kattegatts botten finns massor av lik som kanske är lite läskigare att tänka på. Och för inte allt för många år sedan användes havet som en soptipp, sorgligt nog.

Artikeln om att någon blev svårt sjuk eller avled efter en kallsup på Vita Sand tror jag aldrig kommer att skrivas. Då är nog risken att någon drunknar betydligt större.

LÄS OCKSÅ: Nya badvattenprover visar på dåligt vatten på Vita Sand – igen

LÄS OCKSÅ: Lunnefågel gästar Nidingen: ”Hänger med tobisgrisslorna”

LÄS OCKSÅ: Josefines udda fynd i toalettholken: ”Fräste som en arg katt”