Ringhals skjuter upp återstarten på reaktor 4 till mars.
Ringhals skjuter upp återstarten på reaktor 4 till mars. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Nya bakslaget – återstarten av Ringhals skjuts upp

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 skjuts upp till den 19 mars, meddelar elbörsen Nordpool enligt Reuters.

ANNONS
|

Återstarten planerades tidigare till den 23 februari. Nu skjuts den upp till den 19 mars.

Reaktorn har varit ur bruk sedan i sensommaren. I mitten av augusti ställdes Ringhals 4 av för ett årligt underhåll. Efter ett misstag torrkokade tryckhållaren i reaktorn sönder, vilket ledde till stoppet.

Ringhals har sedan dess kommunicerat att en återstart är nära vid flera tillfällen. Det första beskedet var att reaktorn åter skulle vara i bruk i slutet av november. Sedan kom det besked om både januari, och därefter februari.

– Det är ett stort och komplext arbete detta. Vi har fått utveckla och tillverka specialverktyg och arbetsmetoder under arbetets gång. Först nu känner vi att vi kan tidsätta hur lång tid det tar, och därför har planen blivit mer detaljerad, säger Ringhals presschef Anna Collin till GP.

ANNONS

Ringhals: Denna gång stämmer det

Hon menar att det är troligt att återstarten inte skjuts fram ytterligare.

– Vi känner oss självsäkra med den här planen, om arbetet går bra.

Återstarten har nu flyttats fram fyra gånger. Varför har ni inte varit mer försiktiga med att sätta ett öppningsdatum?

– Vi lyder under ett strikt regelverk som elproducent, ett regelverk som sätts av marknaden och av Nordpool. Så får vi har information om anläggningens tillgänglighet så har man en timme på sig att meddela detta. Det fick vi nu, och då vi såg att vi behövde tre veckor till återstart så meddelade vi marknaden det.

Att Ringhals 4 är ur drift påverkar elpriserna uppåt. Dels eftersom den kapacitet som reaktorn står för försvinner, och dels eftersom Ringhals är placerad i södra Sverige – där bristen på el leder till höga priser.

Bägge Ringhals två reaktorer har en kapacitet på 1100 megawatt, och producerar vid maxkapacitet cirka 15 terawattimmar per år. I fjol producerade Sverige totalt cirka 160 terawattimmar.

LÄS MER:Så gick det till när Ringhals 4 torrkokade sönder

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

LÄS MER:Experten sågar regeringens energipolitik: ”Polariserande”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS