Att kunna simma bör vara en del av allmänbildningen, skriver insändarskribenten.
Att kunna simma bör vara en del av allmänbildningen, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Persson

Vi vill att alla invånare ska vara simkunniga

Tänk om Kungsbacka Simsällskap och det lokala näringslivet kan samverka och erbjuda alla kommunens invånare möjligheten att få lära sig simma!

ANNONS
|

Att kunna simma bör vara en del av allmänbildningen och en självklarhet för alla. Det är en livsviktig kunskap som tyvärr inte alla behärskar. Det finns människor i alla åldrar som inte är simkunniga och det kan innebära ett slags utanförskap och otrygghet.

Kommunen är granne med havet och vi har flera fina badsjöar i vår närhet. Borde inte ett mål för kommunen vara att alla dess invånare ska lära sig simma så tidigt som möjligt. Simkunnighet öppnar dörren till nya erfarenheter och aktiviteter.

Skolan har ett visst ansvar, men varför vänta så länge och de personer som inte fått möjligheten att lära sig simma i skolan, hur kan vi hjälpa dem?

ANNONS

Visst vill vi alla leva i ett starkt demokratiskt samhälle med invånare som känner sig trygga, mår bra och upplever att de har en god livskvalité. Ökad simkunnighet och föreningsdeltagande kan vara en viktig pusselbit för att stärka allas självförtroende och självkänsla.

Hållbarhet och långsiktighet är också två viktiga begrepp i sammanhanget.

Att utöva en fysisk aktivitet i form av en idrott bidrar till en god hälsa för varje individ, men det bidrar också till att stärka folkhälsan i Sverige.

Den psykiska ohälsan kryper längre ner i åldrarna. Vi lever i en föränderlig värld där kraven från omgivningen hela tiden görs sig påminda och kraven vi ställer på oss själva är ibland ouppnåeliga.

Att vara med i en förening kan innebära en social gemenskap. Att få vara med i ett sammanhang, att bli inkluderad, se att andra barn, ungdomar och vuxna kämpar med samma utmaningar, del samma drömmar, bry sig om varandra och glädjas tillsammans kan ge positiv energi som gör att man vill kämpa för att utvecklas och bidra till ett starkt samhälle.

Aranäs Fastigheter visar vägen. De samarbetar med oss och erbjuder sina hyresgäster möjligheten att delta på sommarsimskolan.

Kungsbackas Simsällskap vill jobba för att utveckla sin verksamhet och erbjuda alla som vill möjligheten att växa som individer och utveckla sina simkunskaper utifrån sina egna förutsättningar och drömmar.

ANNONS

Vi vill också gärna försöka hitta samarbetsmöjligheter med andra föreningar så att vi tillsammans kan jobba för ett ännu starkare samhälle där drömmar kan bli verklighet!

Vilka fler företag och organisationer i Kungsbackas kommun vill vara med att tillsammans med oss jobba för en positiv samhällsutveckling? Kontakta mig så berättar jag mer om våra tankar och så hoppas jag att så många som möjligt är med och sponsrar vår simskola. Tillsammans blir vi starkare och kan göra skillnad.

Caroline Wertheim

Ordförande Kungsbacka simsällskap

ANNONS