Vi måste fortsätta berätta Förintelsens historier

Kunde han hålla tillbaka tårarna? Vad sa han till barnen och vad sa de till honom? Hur tröstade han barnen vars barnsliga ovisshet var det enda skydd mot det som skulle komma?

ANNONS
|

Janusz Korczak valde att stanna hos sina hundratals barn från barnhemmet i Warszawas ghetto. Han kunde fly till säkerhet och fick chansen men vägrade. Han avvek aldrig, han valde att följa barnen och höll dem i handen till tågperrongen dit de tillsammans blev tvingade att stiga på tåget av SS-soldaterna. Slutstationen för tåget var förintelselägret Treblinka. Janusz Korczaks gärning är en av många berättelser som handlar om det djupt mänskliga bland det mest omänsklig vi mött, Förintelsen.

Förintelsen handlar om människor som du och jag, som blev bestraffade på det mest ohyggliga sätt för sina brott. Det brottet var att de var judar. Antisemitismen, med gamla anor i Europa, måste förebyggas och motarbetas och förpliktigar oss som medmänniskor att aldrig glömma. Vi måste säkerställa att våra barn får en insikt om antisemitism och förstår vad antisemitism är för att kunna bemöta det.

ANNONS

Socialdemokraterna i Kungsbacka har lagt förslag och vill berika våra ungdomars livsåskådning och förståelse för vilka brott som följer i antisemitismen fotspår. Vi vill att Kungsbackas ungdomar ska få möjlighet att resa till förintelsens minnesplatser. Vi måste fortsätta att berätta historierna om de brott mot mänskligheten som kulminerade i Förintelsen. Berättelsen om Janusz Korczak är en av dem. Hans livsgärning har för övrigt handlat om barns förmågor, egenskaper och inte minst rättigheter. Hans verk har också legat till grund för FNs Barnkonvention.

Vi Socialdemokrater ser med oro på att vår motion om hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser har börjat få avslag i en del nämnder av det M-ledda styret. Vi hoppas att den allians som styr i Kungsbacka hinner reflektera över detta innan slutgiltigt beslut tas i Kommunfullmäktige. En bra dag att reflektera, kan vara just nu, i samband med Förintelsens minnesdag, den 27 januari.

Om det bland Kommunfullmäktiges 61 ledamöter blir en majoritet som säger ja till motionen så kommer våra barn att ha med sig ovärderliga insikter och kunskap om antisemitismen och vilka följder avhumanisering kan föra med sig.

Magdalena Sundqvist (S)

Johan Tolinsson (S)

Ermin Skoric (S)

Shabnam Zamani (S)

Per Gunnarsson (S)

ANNONS
ANNONS