Vi måste förändra våra konsumtionsvanor

Vi måste minska vår produktion och konsumtion av jordens resurser. Därför måste vi alla förändra våra konsumtionsvanor och vår livsstil. Alla måste med på resan, skriver Sven Svedulf, FN-föreningen och Naturskyddsföreningen.

ANNONS
|

Internationella organisationen för energi, IEA, inbjuder till en ny ”färdplan” för att nå Parismålets högst 1,5 grads temperaturhöjning: All ny utvinning av fossila bränslen måste omedelbart upphöra. Sol- och vindkraft måste öka 11 respektive 20 gånger fram till 2050. Men, det räcker inte. 60 procent av de utsläppsminskningar som krävs måste komma från förändrad konsumtion. ”En omställning i den skala och takt som krävs för att nå målet kan inte genomföras utan ihållande stöd och deltagande från medborgare”, skriver IEA.

Våra förtroendevalda och näringsliv måste ta sitt stora ansvar! Men vi kan inte bara förvänta oss att de ”fixar” detta och det räcker inte bara med ny teknik. Vi måste minska vår produktion och konsumtion av jordens resurser. Därför måste vi alla förändra våra konsumtionsvanor och vår livsstil. Alla måste med på resan.

ANNONS

De totala koldioxidutsläppen minskar inte som de måste, utrotningen av arter ökar, den biologiska mångfalden minskar och ekosystemen bryts ner. Det ser mörkt ut. Vad är det som ger oss hopp? Greta säger ”handling”, action!

Den 5 juni är det Världsmiljödagen. FN vill att alla länder fram till 2030 satsar allt på återställande av jordens ekosystem. Därför fokuserar vi i FN-föreningen och Naturskyddsföreningen i Kungsbacka i år främst mål nr 12 i Agenda 2030: Hållbar konsumtion och produktion. Vi inbjuder till en tipspromenad (med pandemirestriktioner) med info om detta tema i Badhusparken för vuxna och barn den 5 juni, men också den 13 juni. Dessutom andra aktiviteter som inspirerar oss till förändring. Vi har även en ny hemsida där vi vill inspirera till att resa tillsammans till en mer hållbar stad!

För FN-föreningen och Naturskyddsföreningen

Sven Svedulf

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS