Arkivbild.
Arkivbild.

Vi har fått nog av gubbväldet!

En röst på Centerpartiet är en röst för jämställdhet.

ANNONS
|

Den 9 juni är det EU-val. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll! Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

För Centerkvinnorna är det självklart att det behövs frihetliga och feministiska röster i EU och att fler kvinnor behövs. I Europaparlamentet är endast 39,8 procent av ledamöterna kvinnor och i Sveriges riksdag är motsvarande siffra 46%. Med det ses vi som ett föregångsland inom jämställdhet då snittet för kvinnor i respektive EU-lands högsta folkvalda församling är på ynka 33%.

ANNONS

Den skeva fördelningen i representation märks t ex på hur reglerna för föräldraledighet ser ut i Europaparlamentet. Om en parlamentariker får barn kan den begära att vara frånvarande under en kort period. Under den tiden kan parlamentarikern inte ha en ersättare, utan det politiska arbetet pausas helt. Det tycks inte vara meningen att kvinnor i barnafödande ålder ska vara politiker. Det vill vi ändra på och införa samma system med ersättare som vi har i Sverige.

Det är absurt att det behövs skrivas, men kvinnor är i allra högsta grad fullt kompetenta att behärska politiska uppdrag i samma utsträckning som män.

Vi har fått nog av gubbväldet! Inför EU-valet vill vi uppmärksamma den skeva maktfördelningen. En röst på Centerpartiet är en röst för jämställdhet.

Abir Al-Sahlani Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet (C)

Karin Green ordförande Centerkvinnorna i Kungsbacka

ANNONS