Våra ungdomar ska känna sig trygga på väg hem

För att få en bra start i livet behöver man känna sig trygg. I skolan, på träningen och på bussen. Många ungdomar känner sig otrygga idag på väg hem på kvällen. Så skriver Hanna Schölander (L) i en insändare.

ANNONS
|

De upplever en otrygghet på våra bussar, i badhusparken men även i skolan. Framför allt är man rädd för att andra ungdomar ska begå brott. Ungdomar som hamnat snett och som behöver mer stöd av oss vuxna.

Bättre trygghet för barn i riskzon

När ett barn eller ungdom hamnat snett i tillvaron kommer det sällan som en total överraskning. Varningsklockorna har oftast ringt långt tidigare, men inte tillräckligt har gjorts snabbt nog. Jag vill att skola, fritid, socialtjänst och polis ska ingripa snabbt när ett barn är på väg in i ett destruktivt beteende, mycket tidigare. Olika sociala insatser behövs för att ge barnet bättre förutsättningar att välja rätt. Här behövs samordnade strategier för att inget barn ska begå brott eller riskeras att utsättas för brott.

ANNONS

Lätta upp sekretessregler som hindrar polis och socialtjänstens samverkan

Sekretess hindrar socialtjänst och polis att få nödvändig information att agera tidigt och tydligt när barn och unga som har fallit eller riskerar att falla in i kriminellt beteende. Möjligheterna till informationsutbyte måste vidgas betydligt mellan polis, skola och socialtjänst.

Både föräldrar och barn och unga ska kunna åläggas delta i sociala insatser

Fler barn och unga ska bli föremål för tidiga och obligatoriska insatser, med mellantvång där det är lämpligt, för att färre barn och unga längre fram i tiden ska behöva tvångsomhändertas. Idag används den möjligheten allt för sällan. För att säkerställa att möjligheten till mellantvång utnyttjas där så är lämpligt vill jag också förtydliga lagstiftningen och det ska även vara möjligt att besluta om obligatoriska insatser för föräldrar.

Hanna Schölander (L)

Riksdagskandidat, Kungsbacka

ANNONS