Camilla Brodin och Larry Söder, Kristdemokraterna.
Camilla Brodin och Larry Söder, Kristdemokraterna.

Se verkligheten – sänk energiskatten

Vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig, skriver Camilla Brodin och Larry Söder, Kristdemokraterna.

ANNONS

Svar till Mer handling och mindre klagomål behövs.

Vi kristdemokrater anser att det handlar om att se verkligheten och kunna göra något. Vi ser nu en storskalig elektrifiering av Sveriges basindustri och fordonsflotta som en nödvändig brygga till ett samhälle som kombinerar klimatansvar och en god välfärd. För att kunna göra den resan måste Sverige inse hur mycket nödvändig el som behövs för att klara denna omställning.

LÄS MER:Världsfrånvända och cyniska attacker på vindkraften

Först måste vi alla som pratar om höga elpriser inse och ta till oss att elmarknaden är just en marknad. När det finns mycket el att tillgå så sjunker priset precis som när det är brist på el så ökar priset. Om ett land som Sverige, som har brist på el i södra delarna stänger två reaktorer samtidigt som all kraft läggs på klimatomställningen på att elektrifiera mer, så får det ofrånkomligen effekt av brist och högre priser.

Att vi under sommaren har ett elöverskott – till vissa delar baserat på vindkraften – som är möjligt att sälja till andra länder och både tjäna pengar och tränga bort fossilbaserad fulel från norra Europa är lysande. Men det hjälper oss inte ett jota en iskall och vindstilla dag i december!

LÄS MER:Klarar vi av en extra kall vinter i år?

Att som Centerpartiet sitta i Miljöpartiets knä skapar inte handlingskraft för ny el i Sverige. Vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig. Det är därför vi vill att Sveriges riksdag och regeringen tydligt ska peka med hela handen att kärnkraften inte bara ska vara till nöds tolererad under en tillfällig övergångsperiod utan ses som efterfrågad i ett långt perspektiv. Vi vill även tillfälligt sänka energiskatten under de riktigt kalla månaderna för att lindra den ekonomiska smäll som hushåll och tjänsteföretag drabbats av. Med tanke på att det har flödat in miljarder kronor i icke budgeterade intäkter finns det ett finansiellt utrymme i statens budget. Detta löser inte den strukturella obalansen i Sveriges elproduktion men är en viktig insats här och nu till gagn för vårt lands invånare.

Larry Söder (KD), riksdagsledamot

Camilla Brodin (KD), energipolitisk talesperson

LÄS MER:Om ett litet, litet uppror

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS