Friskvård är bästa vägen till en bättre sjukvård. Genom uppmuntran, egenvård och tidiga insatser kan vi förhindra att människor insjuknar, skriver Agneta Åkerberg och Henrik Oretorp, Centerpartiet.
Friskvård är bästa vägen till en bättre sjukvård. Genom uppmuntran, egenvård och tidiga insatser kan vi förhindra att människor insjuknar, skriver Agneta Åkerberg och Henrik Oretorp, Centerpartiet. Bild: Rebecka Kvint

Så kan vi utveckla vården i Halland

Friskvård är bästa vägen till en bättre sjukvård. Genom uppmuntran, egenvård och tidiga insatser kan vi förhindra att människor insjuknar, skriver Agneta Åkerberg och Henrik Oretorp, Centerpartiet.

ANNONS

Hallands höga medellivslängd och toppranking kommer inte av sig självt utan är ett bevis på att Halland genom samverkan skapat goda livsmiljöer med ett engagerat civilsamhälle, tillgång till natur och kultur och en tillgänglig sjukvård med hög kvalitet. Centerpartiet i Halland vill fortsätta trygga vårdens topplacering vid nationella jämförelser.

Som en effekt av pandemin utvecklades flera former för tillgänglighet i vården i rasande takt. Införande av vård-appar av olika slag och digitala bokningssystem sjösattes och regionen arbetar framåt med artificiell intelligens (AI) för att skapa säkrare vårdrutiner och analyssystem.

LÄS MER:Den liberala demokratin behöver stärkas

För att kunna erbjuda hallänningen en sammanhållen och sömlös vård och omsorg med individen i centrum vill Centerpartiet att en digital akut och 1177 utvecklas till att bild- och streamingmöjlighet ges för att göra bättre bedömningar direkt. Genom att ge ambulanssjukvården ett utökat uppdrag och införa mobila närsjukvårdsteam, en vårdcentral på hjul, ökas tillgängligheten och vården kommer närmare.

Friskvård är bästa vägen till en bättre sjukvård. Genom uppmuntran, egenvård och tidiga insatser kan vi förhindra att människor insjuknar. Centerpartiet föreslår hälsosamtal som en viktig del i detta arbete. Äldrevården behöver inriktas mer mot att tidigt fånga upp äldre med begynnande fysiska eller psykiska problem. Vi vill utveckla ett äldrevårdsprogram som tidigt ger möjlighet att fånga upp begynnande ohälsa.

LÄS MER:Staten skulle ha nytta av Hallands kompetens

Grön rehab kan sättas in i ett tidigare skede än vad som görs i dag och vi vill fortsätta utveckla paletten med utbud av rehabinsatser för att ge ett mer välfungerande vardagsliv för individen. Evidensbaserade metoder finns för olika former av rehab som är natur-eller djurunderstödd, vårdhundar, kultur och rörelse på remiss.

Arbetet med att sätta individen i centrum avstannar aldrig!

Agneta Åkerberg

Talesperson i vård och omsorg för Centerpartiet i Halland

Henrik Oretorp

Ordförande Centerpartiet Halland

LÄS MER:Center-Ola hoppas få jobb inom näringslivet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS