Varlaskolan byggdes om och fick ny fasad 2010. Nu byggs den ut igen, med en idrottshall.
Varlaskolan byggdes om och fick ny fasad 2010. Nu byggs den ut igen, med en idrottshall.

Riv inte idrottshallen

Spara den gamla idrottshallen på Varlaskolan. Den behövs, i alla fall fram tills nya arenahallen är klar, skriver Roger Nordin på Varla Innebandyklubb.

ANNONS
|

I Kungsbacka råder stor brist på halltider i fullstor idrottshall. Det senaste tillskottet som byggdes var Forsgläntans Idrottshall 2005. Sedan dess har befolkningen i kommunen ökat med ca 18 000 invånare (drygt 25 procent)

Nu är det äntligen dax för en ny idrottshall vid Varlaskolan, MEN samtidigt ska den gamla hallen rivas! Varför rivas? Jo, skolans elever behöver uteytor och varje elev bör ha 30 kvadrat uteyta, enligt en rekommendation från Boverket:

I ritningarna på nya Varlaskolan så finns inritat en väl tilltagen parkering, helt i strid med Boverkets riktlinjer! Man behöver inte riva hallen om parkeringsytan reduceras!

Vi har ju ett nytt stort parkeringshus på andra sidan gatan, där kan väl lärarna parkera sina bilar?

ANNONS

Det finns många skolor där denna uteyta minskats, det senaste exemplet är väl Engelska skolan. Andra skolor har förskjutit elevernas raster så inte trängsel uppstår.

Men idrottshallen ska ju ersättas med en aktivitetsyta! Jovisst, men dagtid är eleverna inne i skolan, förutom på lunchrasten då de kanske släpper mobilerna för att gå ut.

I Kungsbacka finns 165 skyddsrum (enl MSB), några under gamla Varlaskolan men det finns även ett under Varlaskolans Idrottshall (den som ska rivas). Skolans antal elever kommer att öka rejält när utbyggnaden är klar.

Häromdagen fick jag ett mail från Kultur och Fritidsförvaltningen där de informerar hyresgästerna i Tingbergshallen att vara beredda på att bereda plats igen för de som nu flyr från det krig som ryssarna bedriver i Ukraina.

Alternativt förslag: Gör gamla Varlaskolans Idrottshall till förläggning av till kommunen anvisade Ukrainare. Tycker verkligen kommunledningen att det sänder medmänskliga signaler att riva en lokal som både kan användas till förläggning, är behövlig som skyddsrum och sedan för idrott? För vi behöver inte färre hallar i kommunen utan flera.

Men arenan kommer väl snart att byggas? Hm, tyvärr ligger väl den nu 3-4 år fram i tiden med alla överklaganden som vi läst om i tidningarna.

ANNONS

Låt oss i alla fall behålla Varlaskolans gamla idrottshall till dess arenan är byggd!

Roger Nordin, administratör, Varla Innebandyklubb

LÄS MER:Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

LÄS MER:Snart börjar bygget av Kungsbackas nya jätteskola – plats för 660 elever

LÄS MER:Lärare och elever sågar mobilförbudet: ”Finns viktigare åtgärder”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS