Regeringens passivitet riskerar att skapa en välfärdskris

Den ekonomiska krisen slår hårt mot välfärden; mot vården, skolan och det brottsförebyggande arbetet. Sverige står inför en allvarlig sjukvårdskris där patienter och personal kommer få betala priset om inte regeringen agerar här och nu.

ANNONS

Vi kräver att regeringen genast ger besked om de resurser som krävs. Det kan inte vänta till hösten.

Den inflation vi ser i vardagen gör att Sveriges kommuner och regioner ser ut att få de största underskotten på hela 2000-talet. Det riskerar att leda till en allvarlig sjukvårdskris där det i slutändan blir patienter och personal som får betala priset genom längre vårdköer och en tuffare arbetsmiljö.

När det ekonomiska läget är svårt borde regeringen ta sitt ansvar. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson har dock inte prioriterat att tillföra de resurser som krävs för vården. Istället har de valt att sänka skatten för de som har det bäst ställt. Nu ser vi resultatet av det, med larm om nedskärningar och varsel om uppsägning av personal.

ANNONS

I Kungsbacka klubbades nyss budgeten för 2024. När regeringen inte tar sitt ansvar blir oron och osäkerheten allt större. Lokalt ville Socialdemokraterna ta mer ansvar än de styrande partierna i kommunen och säkra upp med 39 miljoner för att säkra välfärden när regeringen sviker. Förslaget blev dock nedröstat. Nu har vi en situation där varken regering eller kommunalt styre tar det ansvar som krävs.

Vi socialdemokrater kräver att regeringen agerar omgående så att Sverige inte drabbas av en allvarlig sjukvårdskris. För att stoppa den hotande sjukvårdskrisen och hindra nedskärningar i välfärden kräver vi socialdemokrater att regeringen omgående ger besked om statsbidragen inför nästa år så inte personal sägs upp i onödan. Det kan inte vänta till i höst.

Under pandemin tog vi ansvar och tillförde resurser samt såg till att göra om riktade statsbidrag till generella. Regeringen måste orka göra samma arbete nu. I det här exceptionella ekonomiska läget måste kommuner och regioner ges frihet att använda statsbidragen till de verksamheter där behoven är som störst. Inga sjuksköterskor ska tvingas sägas upp eller vårdcentraler tvingas lägga ned för att regeringen inte klarar av att prioritera frågan.

Om regeringen inte agerar kommer vanligt folk att få ta smällen. Det är inte skoleleverna, brukarna i omsorgen eller de sjuka i vården som ska betala priset för den ekonomiska krisen.

ANNONS

Magdalena Andersson, partiordförande (S)

Magdalena Sundqvist, kommunalråd i opposition (S)

Aida Birinxhiku, riksdagsledamot (S)

ANNONS