Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Poliserna är värda all respekt och allt stöd

Trots en oerhört hotande och allvarlig situation valde hundratals enskilda poliser att inte avfyra sina vapen, framför allt på grund av risken att träffa andra än dem de attackerades av, skriver tre miljöpartister i en replik.

ANNONS

Svar till Stephan Philipson (M), 19 maj.

I sin iver att försvara Busch och kritisera MP och regeringen lyckas Stephan Philipson gå fullständigt vilse i sakfrågan. De nya uppgifterna han refererar till kring polisledningens misslyckanden i planeringen har absolut noll relevans vad gäller Ebba Buschs kritik mot de poliser som valde att inte skjuta, vilket – om de gjort det i den omfattningen Busch verkade efterfråga – hade lett till katastrofala konsekvenser.

Frågan att allmänheten "måste få veta hur mycket våld som krävs innan ansvarig polisledning och minister ger klartecken till kraftfulla motåtgärder" visar på en avgrundsdjup okunskap om hur polisverksamhet fungerar. Tror Stephan Philipson på allvar att en polis som hamnar i en situation där det kan vara aktuellt att använda tjänstevapnet väntar på "klartecken"? Det beslutet fattas ALLTID av den enskilde polismannen. Tanken att poliser i stenregnet skulle avvakta något sorts besked från Morgan Johansson är absurd.

Så alldeles oavsett om Ebba Busch frågar för egen del, för en kompis eller alla KD-väljare, så blir svaret detsamma. Trots en oerhört hotande och allvarlig situation valde hundratals enskilda poliser att inte avfyra sina vapen, framför allt på grund av risken att träffa andra än dem de attackerades av. De är värda all respekt och allt stöd för detta. Det är ingen som är någon något svar skyldig.

Miljöpartiet står för att polismyndigheten, kommuner med flera ska ha rätt förutsättningar att kunna hantera situationer som de som uppstod under påskhelgen. Det innebär inte enbart resurser och hjälpmedel, utan också korrekt information och goda möjligheter till förebyggande insatser. Några svar på vad som egentligen fungerar finns troligen i det sätt som Paludan med följe bemöttes vid de senare besöken.

Maria Losman (MP), gruppledare Kungsbacka

Martin Marmgren (MP), riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

Jan Riise (MP), ordförande MP Halland, riksdagskandidat

LÄS MER:Bra med naturvårdsavtal för regional skog

LÄS MER:Orättvisa tolkningar av Ebba Buschs uttalande

LÄS MER:Är miljöpartister tankeläsare?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS