MUF använder kriget i Gaza som ett politiskt slagträ

Avslitna kroppsdelar i tygbylten, kläder färgade i rött och tusentals kroppar invirade i presenning. Mer än 21 000 döda, varav minst 8 500 barn. FN varnar för att kriget kan leda till etnisk rensning av Palestinier.

ANNONS

För ett tag sedan lade SSU Kungsbacka upp ett inlägg på Instagram om att vi ska ha en plakatverkstad inför en fredlig demonstration om ett fritt Palestina. Kommentarerna fylls snabbt av medlemmar från MUF som kommenterar med den israeliska flaggan, samt saker som “Nej men kolla, antisemiter och terroristromantiker! Ni förstör vårat samhälle”. Ja, ni läste rätt.

När SSU vill stå upp emot brott mot mänskliga rättigheter och kämpa för eldupphör, vill MUF skapa politiskt käbbel. Kriget i Palestina ses som ytterligare något ni kan försöka vinna politiska poäng på, för att skapa ännu mer politisk polarisering och smutskastning.

Vi i SSU tycker att det ska vara självklart att fördöma allt våld mot civila. Vi fördömer terrororganisationen Hamas och dess attacker mot Israel, det har vi alltid varit tydliga med. Vi fördömer också Israels regim och den terror de utsatt Palestinier för de senaste 75 åren. Krig och våld kommer aldrig lösa någonting. Vi vill kämpa för eldupphör och en två-stats-lösning där Israeler och Palestinier kan leva i fred, sida vid sida.

ANNONS

Vi alla borde höja våra röster för att stoppa kriget och stoppa slakten av oskyldiga civila. Det borde inte vara kontroversiellt att vilja stoppa ett krig, och det borde definitivt inte vara en höger- eller vänsterfråga.

MUF, era kommentarer om kriget visar tydligt att ni ser det som ett tillfälle att vinna politiska poäng. Men detta är krig. Tusentals människor dödas. Tänk om vi istället hade enats om att stå för en framtid i fred.

Vi hade velat stå samman i detta för att kämpa för eldupphör, för att stötta de civila i kriget. Men det vill inte MUF. Ni har gjort det tydligt att för er är krig inte en tid för gemenskap. För er är det en tid för att vinna politiska poäng.

Klara Larsson, vice ordförande SSU Kungsbacka

ANNONS