Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Håkan Johansson

Minska djurens lidande och miljöproblemen

Sverige och mänskligheten kommer att överleva pandemin, det är en jobbig tid, men det värsta ligger bakom oss. Nu är tid för att fundera på det väsentliga, skriver Mats Höglund.

ANNONS
|

Sverige och mänskligheten kommer att överleva pandemin, det är en jobbig tid, men det värsta ligger bakom oss. Nu är tid för att fundera på det väsentliga.

Och det väsentliga, som jag ser det, är att minska djurens lidande och miljöproblemen. Både för djurens och miljöns egen skull och för människans egen överlevnad på sikt. Plus att vi bäddar för fler pandemier om vi inte radikalt förändrar kött- och djurindustrin, inklusive handel med levande djur, och allt annat med djur. Det väsentliga är inte att bevara Bromma flygplats, att utrota varg, eller att utvisa alla afghaner - som är vanliga förslag från högerpartierna (eller åtminstone steg åt det hållet).

ANNONS

Parallellt med det behövs också en utjämnande politik, som per definition innebär att rika och höginkomsttagare tvingas minska på sin konsumtion i syfte att fattiga ska ges möjlighet att öka sin något. Något i stil med basinkomst, avtagande basinkomst eller negativ inkomstskatt är där troligen åtminstone halvt nödvändigt, men detta enbart är knappast tillräckligt. Banksystemet måste också ändras, miljöskatter höjas, arbetstiden sänkas och förbud mot en hel del också för den delen.

Det gäller nationellt såväl som globalt. Att det är det som behövs är dock en sak och vad folk väljer en helt annan och vad politikerna bestämmer ofta en tredje.

Vad gäller SD, vänsterns hatobjekt och högerns huvudvärk, så kan både vänster och högerpopulism ses som en reaktion på senare decenniers hyperglobalisering. Syriza och Podemos är exempel på det förra, SD, Dansk Folkeparti och Trump är exempel på det andra.

Förvisso ligger det nåt i SD/höger-kritiken. Nämligen att lågutbildade invandrare med språksvårigheter av naturliga skäl har ännu svårare att hitta jobb i en hyperautomatiserad värld där robotar snart gör det mesta. Ja, eller där det krävs mycket specifika utbildningar och erfarenheter för de flesta jobb. Infödda har ju snart inte heller jobb att gå till av precis samma orsaker. (Även om det förvisso såklart fortfarande finns jobb för flertalet, så rullar det dit det lutar, så att säga)

ANNONS

Men eftersom robotdebatt och kritik av globalisering och hypermodernisering är så svårt så går flertalet partier den lättare vägen genom att istället fokusera på invandringen. Därmed inte sagt att den frågan, och integrationen, är helt oviktig. Men vi bör i så fall komma ihåg att integration i betydelsen jobb till alla är omöjligt oavsett invandring på grund av att allt är så genomeffektiviserat.

Om vi vill ha jobb till alla så skulle vi kunna börja med att sänka maxantalet för antalet höns per gård till till exempel 250 och antalet kor per gård till max 50. Kanske inte direkt, men stegvis i alla fall. En utveckling som också den skulle kunna möjliggöras med basinkomst eller dylikt. Kommuner bör också åläggas att öka antalet jobb med låg tröskel, om nödvändigt med höjd skatt och/eller sänkt lön för insiders.

Lite så ser jag det.

Mats Höglund

Före detta medarbetare i Kungsbacka kommun, med före detta ansvar för det begravda integrationsprojektet "Språkvän i Kungsbacka", ett projekt som dock borde återupplivas efter pandemin.

ANNONS