Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Kungsbackas politiker bör skriva under matdeklarationen

Varför kommunpolitikerna i Kungsbacka bör skriva under C40 Good Food Cities Declaration.

ANNONS

Kommunpolitikerna i Kungsbacka har en unik chans att bli föregångare i kampen för en hållbar planet genom att skriva under C40 Good Food Cities Declaration, som redan signerats av 16 progressiva städer som exempelvis Stockholm, Köpenhamn, Oslo och London.

Good Food Cities Declaration bygger på "Planetary Health Diet" som är baserad på vetenskaplig forskning som visar att en kost som är rik på växtbaserade livsmedel och är bäst för både människor och planeten.

Städer som signerat deklarationen kommer att arbeta med invånarna för att uppnå en planetär hälsokost för alla kommuninvånare senast 2030.

Deklarationen fokuserar på hållbarhet och rättvisa inom livsmedelsproduktion. Den lyfter fram vikten av säker, näringsrik mat och minimering av matsvinn och stödjer ett hållbart växtbaserat jordbrukssystem som gynnar både miljön och människors hälsa.

Deklarationen stödjer bönder att ställa om till en mer miljövänlig matproduktion och underlättar för konsumenter att göra hälsosamma och sunda kostval.

Genom att ansluta sig till Good Food Cities Declaration får kommunerna verktyg för att öka medvetenheten om hållbara livsmedelssystem. Detta kan uppnås genom att utbilda invånarna om fördelarna med växtbaserad kost samt genom att erbjuda ett brett utbud av vegetabiliska måltider inom offentliga verksamheter.

Good Food Cities Declaration ger dessutom möjligheter till samarbete med andra städer. Det öppnar dörrar till kunskapsutbyte och stärker det globala nätverket för en hållbar och växtbaserad framtid.

Vi uppmanar kommunpolitikerna i Kungsbacka att leda vägen mot en grönare och rättvisare värld genom att snarast möjligt skriva under C40 Good Food Cities Declaration.

Linda Lindström och Jonas Norberg

ANNONS