Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Filippa Eckert

Kungsbackas barngrupper är som kejsarens nya kläder

Vårdnadshavarna i Kungsbacka som har barn i förskolan luras att tro att kommunen är bland de bästa i Sverige när det gäller storleken på sina barngrupper, skriver Anita, lärare i förskolan.

ANNONS

Som alla kanske känner till så är konstsagan ”Kejsarens nya kläder” av HC Andersen en saga där kejsaren luras att tro att han har kläder på sig, men där han i själva verket är naken. Vad finns det då för likhet mellan den här konstsagan och ”Kungsbackamodellen/arbetet att arbeta i mindre sammanhang på förskolorna i kommunen”? Jo, vårdnadshavarna i Kungsbacka som har barn i förskolan luras att tro att kommunen är bland de bästa i Sverige när det gäller storleken på sina barngrupper.

Själv arbetar jag på en yngrebarnsavdelning där gruppen på 16 barn har delats i två grupper i IST. En grupp har 6 barn (mellan 24 - 44 månader) med 1 pedagog och en grupp har 10 barn (mellan 13 - 23 månader) med 2 pedagoger. Samma antal barn och samma antal pedagoger som innan, men där skillnaden består i hur vi närvarorapporterar dem!

ANNONS

Nu i samband med valet och att vi fått nya politiker i de olika nämnderna är det dags för er att tänka nytt och ge oss bättre förutsättningar.

Jag tänker att om vi i förskolan (skolan) bara kunde få en del av vad den psykiska ohälsan och alla gängskjutningar kostar så skulle vi ha helt andra förutsättningar att möta varje enskilt barn och i förlängningen kanske göra så att färre barn/ungdomar hamnar i svårigheter.

Med vårt arbetssätt med anknytning och relationell pedagogik så är jag övertygad om att med färre barn i grupperna så kan vi göra skillnad och leverera på ett annat sätt än vad vi kan idag.

Jag välkomnar ett svar från dig Anders Ekström och de övriga politikerna i förskole- och grundskolenämnden.

Ser även framemot ett samarbete med er politiker där ni vågar ta beslut utanför de givna ramarna.

Hälsningar

Anita, lärare i förskolan

LÄS MER:Kungsbackas förskolor har Hallands minsta barngrupper

LÄS MER:Möt Lilla Jonna – bibliotekarien från Kullavik som gör succé på Twitter

LÄS MER:Förstaklassare i Kungsbacka blev arkitekter för en dag

ANNONS