Kungsbacka kommun sviker flyktingarna, enligt insändarskribenten.
Kungsbacka kommun sviker flyktingarna, enligt insändarskribenten. Bild: Gustaf Görfelt

Kungsbacka sviker de ukrainska flyktingarna

I oktober 2022 förlängde EU tillämpningen av massflyktsdirektiven till den 4 mars 2024. Idag ser inte freden ut att vara närmare än i höstas, med andra ord är situationen minst sagt osäker.

ANNONS
|

Att nämnden för gymnasium och arbetsmarknad säger nej till Socialdemokraternas förslag om att se över möjligheten att ansöka om extra medel för de krigsflyende är rent ut sagt uselt.

Det handlar alltså om att ansöka om extra finanser och skulle inte påverka den egna budgeten. Den styrande högern i Kungsbacka vill alltså inte söka de extra pengar som andra kommuner fått, t.ex. Falkenberg, för att ge flyktingar från Ukraina möjligheten till språkundervisning då de inte har rätt till SFI (Svenska för invandrare) och lära sig svenska så snabbt som möjligt, och därmed snabbare kunna komma in i det svenska samhället och försörja sig själva.

ANNONS

Man anser att de frivilliga som ställer upp är tillräckligt för att tillgodose de språkkunskaper som krävs för att kunna lära sig det svenska språket och därmed bli en tillgång till det lokala näringslivet.

Att M, SD och KD inte anser detta vara nödvändigt förvånar mig föga men att både L och C väljer att gå på förvaltningens linje är förvånande och beklagligt.

Vänsterpartiet står bakom förslaget som skulle ge flyktingarna bättre möjligheter att klara sig i det svenska samhället och öka integrationen.

Sebastian Lindberg för Vänsterpartiet, ledamot i nämnden för gymnasium och arbetsmarknad

LÄS MER:”Tittade på bensinstationen – precis då sprängdes den”

ANNONS