Hanna Schölander, Liberalerna.
Hanna Schölander, Liberalerna. Bild: Per Schölander

Kommunen måste bli bättre på att granska

Valfriheten är viktig och måste försvaras. Men det innebär också ett ansvar. Kommunen som huvudman för vård och omsorg måste bli bättre på att granska sin egen och andras verksamhet, skriver Hanna Schölander (L).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Jag läste artikeln om Ermin Skoric (S) och att han anser att kostnaden för Vardagas granskning är "enorm". Jag vill gärna kommentera den.

Kostnaden för granskningar i vård och omsorg är inte för hög i relation till den totala kostnaden av vård och omsorg, utan den är för låg. I den situation som uppkom kring Vardaga blev det ett faktum att kommunen behöver öka kontrollstationer, utvärderingar och granskningar av sina avtal. Jag vill att granskning ska ske både för externa aktörer, liksom kommunens egen verksamhet. Misskötsel får aldrig ske och till bekostnad av våra invånare.

Valfriheten är viktig och måste försvaras. Men det innebär också ett ansvar. Kommunen som huvudman för vård och omsorg måste bli bättre på att granska sin egen och andras verksamhet.

Så som upphandling av vård- och omsorgsboende är nu, så fungerar den inte. Jag vill se en annan form, där kommunen enbart betalar för belagd plats. I den formen blir även kvalitén självreglerande. Sköter inte aktören sitt boende i form av lagar, riktlinjer och avtal vill heller inte invånarna bo där. Då får de heller ingen ersättning.

Hanna Schölander (L)

Riksdagskandidat

Ledamot i nämnden för vård och omsorg

LÄS MER:Kungsbacka kommun tar över Blåvingevägens äldreboende – Vardaga måste lämna

LÄS MER:Vardaga får fortsätta trots massiv kritik – beslutet anmäls: ”Fruktansvärt”

LÄS MER:Vardagautredningens kostnad: 2,6 miljoner kronor

ANNONS