KD: Sluta förminska kvinnosjukdomar

Kvinnor förtjänar precis lika god vård som män. Därför vill Kristdemokraterna att kunskapen om och bemötandet av kvinnosjukdomar ska förbättras, skriver Ebba Busch (KD), Sandra Forsberg (KD) och Maria Glans Graf (KD).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

LÄS MER:En rödgrön budget utan finansiering

Ta en värktablett. Slappna av. Sluta stressa! Den typen av bemötande är alldeles för vanligt när man söker hjälp för medicinska besvär som enbart drabbar kvinnor: exempelvis endometrios, lipödem, PCOS eller PMDS.

Många kvinnor upplever att de inte tas på allvar utav vården när de vänder sig dit med en ”kvinnosjukdom”. Gällande en del sjukdomar som drabbar såväl män som kvinnor ser kvinnors symtom och förlopp dessutom annorlunda ut, vilket gör att de ibland inte upptäcks.

LÄS MER:KD:s Niklas Mattsson lämnar politiken – blir ny bas för Synskadades Riksförbund

Det måste det bli ändring på. Kvinnor förtjänar precis lika god vård som män. Därför vill Kristdemokraterna att kunskapen om och bemötandet av kvinnosjukdomar ska förbättras.

Till att börja med krävs mer forskning. Därför bör det inrättas ett nationellt forskningsprogram som fokuserar på kvinnors hälsa och kvinnosjukdomar. Därför avsätter vi 100 miljoner kronor till den här typen av forskning i vårt alternativ till statsbudget.

En av de vanligare kvinnosjukdomarna är endometrios, en sjukdom som kan innebära både smärta och infertilitet. Trots att den drabbar var tionde kvinna tar det i genomsnitt sju år att få en diagnos.

LÄS MER:20 veckors kö för bygglov – dubbelt så lång tid som lagen säger

LÄS MER:KD: Kungsbacka behöver öka byggnationen av småhus

Detta skulle kunna avhjälpas ifall fler kvinnokliniker hade ett multiprofessionellt team bestående av exempelvis gynekolog, smärtläkare, kurator och fysioterapeut. Idag finns de enbart på hälften av kvinnoklinikerna, vi vill att de inrättas på alla. Vi är särskilt glada att Region Halland valt att satsa på två endometrios-team.

För att säkerställa att vården verkligen är jämställd, och att mäns och kvinnors sjukdomar värderas på samma sätt, krävs en årlig uppföljning av vården ur ett jämställdhetsperspektiv. Vilket kön man har ska inte avgöra hur man bemöts av vården. Och ingen kvinna som söker för ett allvarligt medicinskt problem ska behöva höra ”ta en värktablett och slappna av”.

Ebba Busch (KD)

partiledare

Sandra Forsberg

Ordförande KD-Kvinnor Halland

Maria Glans Graf

Vice ordförande KD-Kvinnor Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS