Hanna Schölander, Liberalerna.
Hanna Schölander, Liberalerna. Bild: Tobias Sandblom

Kärnkraften behövs i Sverige

Problemet med förnybar energi, som till exempel vindkraft, är att den inte är så stabil som till exempel vattenkraft eller kärnkraft. Vi behöver ju el årets alla dagar – oavsett hur kallt det är och oavsett hur mycket det blåser, skriver Hanna Schölander (L).

ANNONS
|

LÄS MER:Mellanlagring av kärnavfall är ansvarsfullt

Kärnkraften har en central roll för svensk elförsörjning och står för runt 35-40 procent av den totala elproduktionen. Inom ett par år kommer kapaciteten vara nere på 30 procent, vilket riskerar att leda till mer fossil energi behöver användas. Vi ser med oro på Tyskland som stänger ner sin kärnkraft men trots stora och dyra satsningar på förnybar energi är allt för beroende av kol. Om vi stänger ner kärnkraften kommer vi behöva importera mer el och bli mer beroende av fossil energi. Så kan vi inte ha det. Det ser vi idag när elpriset skjuter i höjden och vi tvingas starta oljeeldade kraftverk och detta är inte för att minska elpriset utan denna gång för att hjälpa Polen med effektstabilitet. Vi i Liberalerna vill ha ett 100 procent fossilfritt elsystem som är stabilt, även i pris och effekt. Vi vill därför utveckla vår klimatsmarta energimix av vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

ANNONS

LÄS MER:Förlorade kampen om kommunalrådsposten – nu hoppas Schölander på riksdagen

Problemet med förnybar energi, som till exempel vindkraft, är att den inte är så stabil som till exempel vattenkraft eller kärnkraft. Vi behöver ju el årets alla dagar – oavsett hur kallt det är och oavsett hur mycket det blåser.

Vi i Liberalerna tycker även att det ska vara samma pris i hela landet, därför vill vi avskaffa de fyra elprisområdena. Liberalerna vill ha en stabil elproduktion, som är klimatsmart men inte är beroende på väder och vind.

Hanna Schölander (L)

Riksdagskandidat

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS