Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Mia Sandblom

Hög tid att införa gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning skulle stärka Hallands profil inom livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling samtidigt som det skulle bidra till Halland som destination, skriver tre ledande centerpartister.

ANNONS

Centerpartiet har länge varit pådrivande för att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Vi ser att det skulle vara bra för landsbygdsutvecklingen, för de lokala producenterna och för besöksnäringen. I Halland har vi lokala producenter i nästan varje kommun och en reform inom området är både viktig och efterlängtad.

Tack vare den uppgörelse som gjordes inom ramen för Januariavtalet har frågan om gårdsförsäljning nu utretts för tredje gången och utredningen visar att det är fullt möjligt att genomföra. Det finns inget hot vare sig mot det statliga monopolet eller folkhälsan, men fortfarande skramlas det om att så skulle vara fallet. De skramlande tunnorna framstår dock som allt mer tomma.

ANNONS

Välfyllda tunnor med lokalproducerade alkoholdrycker finns det däremot runt om i hela Halland och gott om tillverkare som gärna skulle sälja sina varor direkt på platsen för tillverkningen. Tyvärr måste man idag hänvisa kunderna till närmsta systembolag, som inte alltid är så nära. Det skapar naturligtvis absurda situationer när ett sällskap varit på öl- eller vinprovning och efteråt inte kan köpa med sig en flaska hem av det man precis har provat. Särskilt märkligt framstår det förstås för utländska besökare.

I Halland är det många producenter som väntat länge på den här möjligheten och nu finns det faktiskt en reell chans att det kan bli verklighet. Förslaget har varit ute på remiss och bland annat Region Halland hör till de instanser som ställt sig positiva i sitt yttrande. Gårdsförsäljning skulle stärka Hallands profil inom livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling samtidigt som det skulle bidra till Halland som destination.

Ifrån Centerpartiets sida menar vi att regeringen snarast måste lägga fram en proposition på riksdagens bord med utgångspunkt i utredningens förslag. Den här frågan har ältats länge nog och nu är det verkligen dags att gå från ord till handling.

Christofer Bergenblock (C)

Riksdagskandidat, Halland

Helene Andersson (C)

Regionråd Halland

Fredrik Hansson (C)

ANNONS

Kommunalråd, Kungsbacka

LÄS MER:Målet: att sälja vin på gården i Fjärås

LÄS MER:De öppnar rullande bar – i ombyggd hästtransport

LÄS MER:”Naturvin och Negroni trendar i glasen sommaren 2022”

ANNONS