Har man glömt att det finns liv kvar i de gamla?

Hur skall livet som pågår komma till de gamla i den nya digitala världen som de inte kan tillgodogöra sig, skriver debattörerna.

ANNONS

Det fanns en tid då Bukärrsgården hade en föreståndare som kallades för Sigge. Hon kunde tillgodose alla de äldres behov. Hon ordnade med aktiviteter, fester och underhållning för de som bodde på hemmet. De anhöriga och politiker fick också delta.

Tänk om man backade tillbaka och lyssnade på det som var en gång. Det som i dag händer i hemvården och på våra äldreboende kanske inte hade hänt då? På ålderdomshemmet kunde man äta tillsammans med äldre kamrater som bodde där. Några pensionärer kom från Hovås varje dag för promenad och den goda maten. De boende uppskattade när de kom. Det blev en trevlig stund med samtal om det som hände utanför den värld som de levde i.

Hur skall livet som pågår komma till de gamla i den nya digitala världen som de inte kan tillgodogöra sig? Borde man inte frågat de som bodde här. Många hade kunnat berätta. Ingen kan själv åka eller gå till Särö centrum i dag. Har man glömt att det finns liv kvar i de gamla när man blivit som barn på nytt? En dag då man behöver hjälp med nästan allt. Nu är vi själva på väg nedför livets trappa. Tänk om vi som bor i närheten hade fått vara med. Tänk om någon frågat? Det är viktigt att planera för de som skall bo i vår omsorg. Även om man börjat glömma har man mycket minnen att tala om. Därför är viktigt att få bo där de gamla vännerna bor den dag då minnet börjar svikta.

Det var svårt för de pensionärer som placerades i en annan kommun då lägenheterna skulle hyras ut till andra. Det togs ingen hänsyn till de anhöriga eller bekanta som skulle besöka sina anhöriga eller vänner. Det har också varit svårt för dem som bott på Bukärrsgården. De har inte kunnat gå ut eftersom det har varit en enda röra under de senaste åren i området. Området har inte hållits i ordning.

Vad har de äldre kunnat berätta? De som tidigare bott på Bukärrsgården och som flyttat till Särö vård- och omsorgsboende. I tidningarna har man kunnat läsa både ris och ros men man ser ingen som promenerar med de äldre i området, ingen som besöker centrum. Det vore intressant om man kunde visa hur det ser ut där inne. Kanske vill man bo där en dag och då träffa bekanta. För det är väl det som nu står på tur. Vi vill bo på ett äldreboende som har den varma gemenskap som fanns på Sigges tid. Kommer vi att få det?

Hälsningar från Kerstin Kjellberg, Solveig Bernlöf, Birgitta Jansson, Monika Klingner och Maj-Lis Medin

LÄS MER:Onsala herrgård fortsätter förfalla: ”Riktigt sorgligt”

LÄS MER:Uppdaterade covidvaccin på väg till Halland

LÄS MER:Succé när äldreboendet besökte hästarna på Åby travskola i Kungsbacka

ANNONS