Halland behöver fler som kan jobba

Det råder brist på arbetskraft i Halland. För att vårt välstånd och vår framtid skall kunna utvecklas på ett tillväxtskapande sätt, krävs att fler kompetenser och fler människor blir hallänningar, skriver Henrik Oretorp (C) och Elisabeth Svensson Agerbjer.

ANNONS

Det råder brist på arbetskraft i Halland. För att vårt välstånd och vår framtid skall kunna utvecklas på ett tillväxtskapande sätt, krävs att fler kompetenser och fler människor blir hallänningar. Människor som bor i och bidrar till det halländska samhället är en nödvändighet för vår fortsatta tillväxt. Därför är det med frustration vi sett hur personer som arbetat i Halland utvisats på grund av obetydliga fel i arbetsvillkoren, så kallade kompetensutvisningar.

Kompetensutvisning innebär i huvudsak att personer som arbetat i Sverige i två år och ansökt om förlängning av sitt arbetstillstånd, fått avslag på sin ansökan på grund av små brister i arbetsvillkoren. För Centerpartiet är det självklart att de personer som vill vara med och bidra till vårt svenska samhälle också skall kunna göra det. Därför har vi under flera år drivit frågan om förbättrade regler för arbetskraftsinvandring.

ANNONS

Genom januariavtalet har Centerpartiet tillsammans med regeringen tillsatt en utredning om förbättrade regler för arbetskraftsinvandring. Utredningen har nu presenterats och föreslår bland annat en lagändring på hur just problematiken med kompetensutvisningar ska lösas, något som vi varmt välkomnar.

Centerpartiet vill göra Halland till Sveriges grönaste tillväxtregion. Då måste vi ta till vara på alla goda krafter som vill vara med och bygga vår region starkare. Vi ser därför fram emot att välkomna alla som vill komma hit och jobba när detta omtumlande år med covid-19 är över.

Henrik Oretorp

Ordförande Centerpartiet Halland

Elisabeth Svensson Agerbjer

Integrationspolitisk talesperson för Centerpartiet Halland

ANNONS