Genrebild.
Genrebild. Bild: Ronny B Nilsson

Färdtjänstsituationen är inget annat än skandal

Artikeln i Kungsbacka-Posten om våra problem med färdtjänsten är angelägen och visar på en av alla de svårigheter som man har att tampas med som förälder till ett funktionshindrat barn.

ANNONS
|

Det är en rejäl utmaning att försöka sköta ett förvärvsarbete och ha ett familjeliv när så enkla saker som att förflytta sig några kilometer är rena lotteriet. Att det fungerar ibland är en klen tröst, det är just opålitligheten som är problemet. Många föräldrar ger upp och skjutsar sina barn själva, långt efter det att barnen blivit vuxna – de unga kvinnor som nämns i början av Kungsbacka-Postens artikel skulle fira en 29-årsdag!

Vi har blivit erbjudna så kallade medskapandeverkstäder av Individ och familjeomsorgen, och färdtjänsten har varit på tapeten, men det kräver samarbete med förvaltningen för Teknik, som ansvarar för den delen. Vi funkisföräldrar uppskattar tanken med medskapandeverkstäder, men dessa räcker inte.

ANNONS

Först och främst vill vi att kommunen ska börja leverera en godtagbar basnivå. Denna basnivå måste innefatta att en bil kommer i tid, att den inte åker sådana omvägar att resan tar mer än dubbelt så lång tid som den ska, att man kör till rätt ställe samt försäkrar sig om att någon tar emot. Att kunna komma i kontakt med chauffören och att få ett trevligt bemötande är också bra. Är detta så orimligt att begära?

Vi talar här om individer som saknar förmåga att ta vara på sig själva. Annars hade man ju tagit bussen, gått själv eller haft körkort. Färdtjänstens kundgrupp består helt enkelt av dem som inte klarar detta, det är dags att lära sig det och agera därefter.

Kära politiker och tjänstemän: Föreställ er situationen att ditt barn, som inte kan göra sig förstådd, körs till fel ställe och stjälps av, ensam, någonstans där ingen tar emot. Eller föreställ dig att ditt barn, som måste ha mat och mediciner på regelbundna tider, åker runt, runt i timmar utan att kunna meddela sig med någon. Kände du den iskalla handen som kramade om ditt hjärta? Vi hoppas det. Kanske är det bara när ni känner samma ångest som vi som det kan bli fart på er. För färdtjänstsituationen är inget annat än en skandal! En skandal som pågått i decennier.

ANNONS

Det sorgliga är att vi funkisföräldrar inte är förvånade. Vi är arga, uppgivna och utmattade, men inte förvånade. Tyvärr är detta vår vardag – att aldrig kunna lita på att ens det enklaste i livet fungerar.

Uppsidan är ju att vi inte behöver lägga pengar på bungyjump eller fallskärmshoppning för att få in ett spänningsmoment i tillvaron. Det räcker med att beställa färdtjänst för att få till en nära-döden-upplevelse.

Funkisföräldrarnas arbetsutskott

Annika Ekvall

Betina Isacson

Malin Moberg

Henrik och Lotta Lindström

LÄS MER:Föräldrar rasar mot barnens nya färdtjänst: ”Rent farligt”

ANNONS