Ensam är inte stark – ensam är bara ensam

För snart 25 år sedan såg euron dagens ljus och Liberalerna ville att Sverige skulle vara med redan från start.

ANNONS
|

Vi såg redan då vad andra partier sakta börjar förstå – att euron är en självklar del av Europasamarbetet. Så länge Sverige inte har euron är vi inte EU-medlemmar fullt ut. Vi förlorar inflytande och investeringar, men framför allt konkurrenskraft och välstånd. Istället för att vänta på nästa kris – som vi gjorde med Nato – borde vi införa euron så fort som möjligt, och uppgradera EU-medlemskapet från basic till premium.

Ska vi komma tillrätta med hushållens ekonomiska utmaningar måste vi gå till botten med ett av våra största problem – Sveriges svajiga krona. Vi importerar andra länders inflation när kronan kontinuerligt tappar i värde. Var och en av oss svenskar, särskilt barnfamiljer, blir fattigare. Den svenska kronan gör oss helt enkelt sårbara och det märks, i synnerhet i tuffa tider. Det är förödande för de som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS

Näringslivet och konkurrenskraften tar skada av vår skvalpvaluta och företag väljer bort att investera i Sverige. Den svajiga kronan skapar osäkerhet och gör att investerare hellre söker sig till stabila valutor som dollar eller euro.

Sverige behöver euron för att stärka vår konkurrenskraft. Med samma valuta som våra viktigaste handelspartners i Europa kan svenska företag ta större plats på den inre marknaden och fortsätta vara ledande i den gröna omställningen. Sverige har ett val. Antingen fortsätter vi stå utanför europeiskt samarbete i tron om att ensam är stark, eller så väljer vi euron och står stadigt med hela Europa bakom oss. Med en stark euro får vi ett starkare Sverige.

Hanna Schölander (L) Kandidat till EU-parlamentet, Kungsbacka

Filip Zachrisson (L) Kandidat till EU-parlamentet, Varberg

ANNONS