En uppochnedvänd värld

Ryssland – Putin återkommer med ideliga skamlösa lögner om kriget i Ukraina. Han menar bland annat att Ryssland försöker befria ukrainarna från nazister som där tagit över makten.

ANNONS
|

Amerika – Trump hävdar envist fortfarande att han vunnit valet trots obestridliga bevis på motsatsen. Han förnekar också, de runt 90 åtalspunkterna mot honom. Då han avsäger sig tilltron till domare och åklagare, kan detta utgöra ett hot mot det demokratiska rättsväsendet.

Denna taktik att systematiskt ljuga vitt och brett är en genomtänkt metod som ska få åhörarna att till slut tro på budskapet som använts av Hitler, Stalin med flera.

Europa – högerextrema partier är på frammarsch. Ungern, med Victor Orban i spetsen, anses inte längre vara en fullvärdig demokrati. I Frankrike får Nationell samling runt 24% i opinionsmätningarna, i Italien får Italiens Bröder 30%, i Österrike får Frihetspartiet 28%, i Tyskland får Alternativ för Tyskland 21%.

ANNONS

I Europaparlamentet öppnar Sverigedemokraterna för nya kontakter med högerextrema och nationalistiska partier. Dessa tillsammans vill skapa en majoritet efter valet 2024.

I Sverige skakar det förut så stabila och jämlika folkhemmet med ökande klyftor. Sverige har blivit ett skatteparadis för mångmiljonärer, där vanliga löntagare procentuellt betalar långt mer i skatt än de som sitter på kapital. En anledning är att arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt avskaffades 2004, 2007 och 2008. Sverige har nu flest miljardärer per miljon invånare än alla OECD länder.

Avslutningsvis vill jag betona vikten av att ifrågasätta, analysera och kritisera information. Vi måste komma ihåg att inte ta vår demokrati för given utan stå upp och försvara den mot antidemokratiska krafter. Ett välfärdssamhälle bygger på solidaritet, där alla människor bidrar.

Nu måste vi agera och ställa den upp och nervända världen till rätta!

Charlotte Gärde

Vallda

ANNONS