Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Dick Gillberg

En annan värld är möjlig

En annan värld är möjlig. Men inte genom fler ord, nu krävs handling, skriver Sven Svedulf.

ANNONS

I dagarna är det femtio år sedan den första stora miljökonferensen, Stockholm 1972. Det uppmärksammas i år med en ny stor konferens, Stockholm +50. Tyvärr har inte många av de mål som utstakades då eller därefter infriats. En granskande undersökning, där Dagens Nyheter tagit ledande forskare till hjälp, är ingen upplyftande läsning. Av 87 utstakade mål som Sverige förbundit sig till har endast 24 uppnåtts! Sverige når till exempel inga av målen för biologisk mångfald och är inte i fas med vad som krävs enligt Parisavtalet.

Det behövdes ett barn för att se att kejsaren är naken. Greta har rätt i sin chockerande och modiga kritik och miljörörelser kommer säkerligen demonstrera detta under mötet i Stockholm och rättframt tala om vad makthavarna måste göra. ”Lyssna på forskarna!” De säger, att vi vet vad som är orsaken till febern, vi vet vilken behandling som måste sättas in och vi har resurserna att göra det. En annan värld är möjlig! Men, vi måste handla nu – innan vi når så kallade ”tipping points” och förloppet blir ohejdbart.

Det är politikernas uppgift i en demokrati att styra samhällsutvecklingen så att den tjänar hela samhället. Men, idag måste vi fråga oss om det inte är Marknaden som tagit makten de sista 50 åren? Då måste vi be våra politiker att ta den tillbaka!

Politik är att vilja har en känd svensk politiker sagt. För att den förändring och omställning som är nödvändig skall ske krävs politiker som har viljekraften att bygga en hållbar värld för alla människor och allt levande – men också modet att riva det gamla fossila tillväxtsamhället, som exploaterar vår jord utöver dess gränser.

En annan värld är möjlig! Men, inte genom fler ord. Nu krävs handling. Det ger oss hopp! Tillsammans kan vi, politiker och medborgare. Det vill FN-föreningen och Naturskyddsföreningen inspirera till och ge exempel på i Badhusparken på Världsmiljödagen den 5 juni.

Sven Svedulf

LÄS MER:Vi måste förändra våra konsumtionsvanor

LÄS MER:Så firas nationaldagen i Kungsbacka

LÄS MER:Kungsbackaborna visade sitt stöd för folket i Ukraina

ANNONS