Det handlar om överlevnad

Kvinnor skadas och dödas varje dag, varje timme, varje minut, varje sekund. Här i Sverige, ett av de mest jämställda länderna i världen enligt statistiken, skriver två ledande centerpartister.

ANNONS

Det handlar om överlevnad. Kvinnor skadas och dödas varje dag, varje timme, varje minut, varje sekund. Här i Sverige, ett av de mest jämställda länderna i världen enligt statistiken. Våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersvåld är en dödlig pandemi.

Vi i Centerpartiet backar inte ifrån frågan. Tvärtom, vi går på val om frågan om kvinnors överlevnad. Våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersvåld är inte bara fysisk misshandel här och nu. Det är psykisk och ekonomisk misshandel som alltid finns närvarande i form av eftervåld, av trauma, av ökad sårbarhet och av social utsatthet. Det är för all framtid en daglig fysisk påminnelse om allt kroppen varit med om, fått uthärda. En påminnelse om allt som gått sönder, en påminnelse om allt som läkt ihop fel. En påminnelse om allt som hänt sen den första begränsningen, den första kontrollen, den första inskränkningen, det första slaget.

Det är inte värdigt ett jämställt land att det här sker, det är inte värdigt en demokrati som Sverige att vi låter det vara så här, det är inte värdigt ett människoliv att bli behandlad så här. En röst på Centerpartiet är en röst på politisk kraft för ett jämställt och hållbart liv – för Sveriges bästa.

Centerpartiet och Centerkvinnorna vill:

• Kriminalisera kontrollerande beteende

• Skapa en nationell bostadskö för våldsutsatta

• Möjliggöra för en förälder med full vårdnad och skyddad identitet att snabbt byta efternamn på sina barn

• Stärka den långsiktiga finansieringen av tjej- och kvinnojourernas verksamheter

• Öka kunskapen hos till exempel vård och omsorgspersonal, kring våld i nära relationer

Jenny Håkansson

Riksdags- och regionkandidat

Ordförande för Centerkvinnorna Halland

Henrik Oretorp

Ordförande Centerpartiet Halland

LÄS MER:Centerpartiet vill ha rullande vårdcentral i Halland

LÄS MER:Hög tid att införa gårdsförsäljning

ANNONS