Tommy Rydfeldt (L). Arkivfoto.
Tommy Rydfeldt (L). Arkivfoto. Bild: mats h ljungqvist

Det går att bygga mer - om viljan finns

”Inte är du och Moderaterna nöjda med det låga bostadsbyggandet”, skriver Tommy Rydfeldt (L) i en replik till Franklin Eck (M).

ANNONS

Franklin Eck (M) vidhåller i en insändare att Kungsbacka inte ska bygga fler bostäder. Han är rädd för att det kommer kosta i service till invånarna och så gör han påståenden som inte stämmer.

Låt oss slå fast: Det byggs inga 500 bostäder per år i snitt i Kungsbacka. Enligt SCB färdigställdes 2011–2021 i snitt 364 bostäder per år. Över 1300 saknas. Bidragande skäl till att antalet inflyttade till Kungsbacka minskar kraftigt.

Franklin Eck gör felet att han tittar enbart på den kommunala skattesatsen. Det är förmodligen därför myten har byggts som Eck skriver ” Kungsbackas skattebetalare tvingades att bära inte en utan två skattehöjningar på kort tid.”

Från slutet av 80-talet har kommunerna och landsting/region gjort så kallad skatteväxling då man överfört verksamhet emellan sig. Kommunen höjt skatten och landsting/region sänkt den. För invånaren ett nollsummespel.

Den största gjordes i början på 90-talet då kommunen tog över hela ansvaret för äldreomsorgen från landstinget.

Skatten höjdes 1990 därför Kungsbacka behövde möta utmaningar med bostadsköer, köer till äldreomsorgen och förskola, nya skolor osv. Vi behövde också bättre kollektivtrafik och pendeltåget kom till. Att Moderaterna så nej till det mesta, inklusive pendeltågen, det vet säkert Franklin Eck.

Nästa ”riktiga” skattehöjning gjordes 2001.I boksluten finns det inget stöd för att satsningar i början av 90-talet skulle vara skulden till denna skattehöjning 11 år senare.

Du och jag Franklin har ju arbetat ihop i regionen och lyckades alltid bli överens. Inte är du och Moderaterna nöjda med det låga bostadsbyggandet? Inte att detaljplaner tar 6–8 år?

Låt oss sätta oss ner i alliansen och ta fram åtgärder så åtminstone de bostäder byggs som planeras, att vi tar igen de 1300 som aldrig byggts och att ändra så att tiden för att ta fram detaljplaner kortas väsentligt.

Tommy Rydfeldt (L)

Kandidat kommunfullmäktige

LÄS MER:Liberalerna: Kungsbacka kan bättre– bygg mer bostäder

LÄS MER:Varberg är tillväxtmotorn number one – men vi ska växa balanserat

LÄS MER:Kungsbacka tappar fart – Varberg drar om som Hallands tillväxtmotor

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS