Genrebild.
Genrebild. Bild: JENNY INGEMARSSON

Den 21 mars 2024 är en dyster dag

Den 21 mars 2024 är en dyster dag som vi länge kommer att minnas. Inte nog med att det M-ledda styret valde att ge Vardaga förnyat förtroende, trots allt, utan också för att högerpartierna valde att ta de första stegen mot LOV inom vård- och omsorgboendeverksamheten.

ANNONS
|

LOV (lagen om valfrihetssystem) inom vård- och omsorgsboende är en trojansk häst för den svenska välfärden. Det hela låter vackert men för den skattefinansierade äldreomsorgen är det ett tragiskt beslut som riskerar att förstöra vår gemensamma offentliga äldreomsorg. Erfarenheten är att många kommuner har gått ifrån LOVen men i Kungsbacka går det M-ledda styret i motsatt riktning. Sammanlagt 20 kommuner har i skrivande stund lämnat LOVen.

Vad innebär detta då? Ersättningsnivån som införs vid LOV är allt som oftast snarlik eller identisk med den kommunala regins. Detta innebär att LOV-företagen kommer få samma ersättning som den kommunala regin trots att man inte nödvändigtvis har samma kostnader eller för den delen samma ansvar, eftersom kommunen har ytterst ansvar att ta hand om de äldre om en privat aktör inte kan ta ansvar för uppdraget. Samtidigt kan detta skapa svåra organisatoriska problem om vi får halvfulla vård- och omsorgsboenden för inte minst personalens del. Kommer personal, mitt i en välfärdskris, riskera att bli övertaliga på sina arbetsplatser? Måste personalen gå med på försämrade villkor på grund av de nya omständigheterna? Kommunen tappar också kapacitetsöversikten och rådigheten över framtidens utveckling.

ANNONS

Beslutet om LOV är ytterligare steg i nedmonteringen av äldreomsorgen.

Socialdemokraterna föreslog att Vickan och Ekhaga skulle övergå i kommunal regi med nystart genom en driftsform som skulle ge personalen stort inflytande, skapa delaktighet och framtidstro på en helt annan nivå. Det blev ett nej från det M-ledda styret.

Hur äldreomsorgen behandlas nu genom det ena destruktiva beslutet efter det andra kommer vi göra till en valfråga, lita på det.

Kungsbacka förtjänar bättre.

Ermin Škorić (S), 2e vice ordförande i nämnden Vård och Omsorg

Astrid Börjesson (S), ledamot

Eva Tingström (S), ledamot

Ingela Hansson (S), ersättare

ANNONS