Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Demokratin i vår tid

Demokrati förpliktigar. För att demokratin ska fungera måste vi rösta, skriver Ermin Skoric, Socialdemokraterna.

ANNONS

När jag började skriva de första meningarna i det som skulle bli Demokratimotionen, som antogs av kommunfullmäktige i Kungsbacka den 7 december 2021, var mitt fokus inställt på de senaste årens tillbakagång för demokratin på globalt plan men inte minst gick mina tankar till händelserna i USA den 6 januari 2021. Att sitta i soffan och bevittna den kanske viktigaste demokratins skörhet och dess eventuella fall var inte lätt och kändes smått surrealistiskt. Jag kände sorg. Jag började fundera på alla aspekter av demokratin och vad som gör den så stark men också svag på samma gång. Demokratin har nämligen en komponent som inte andra styrelseskick har på samma sätt. Demokrati förpliktigar. För att demokratin ska fungera måste vi rösta.

Vi måste, i möjligaste mån, vara insatta i sakfrågorna och partiernas viljeinriktning och därmed vara pålästa så långt det går. Vi måste kunna skilja på åsikter och fakta. Vi måste kunna genomskåda faktaresistenta element i vår demokrati… vi måste många saker… friheten kommer nämligen med ett pris, den förpliktigar. Du är en del av den och bör därmed, i möjligaste mån, påverka den i den mån du kan.

Det är ett privilegium att leva i ett land där vi föds fria, lever fria och dör fria. Ett privilegium som jag önskar alla människor på denna jord. Kampen om demokratin, i vår tid, sker vid varje val. Det handlar inte bara om antalet röster. Det handlar om vårt sätt att leva och bevara samt utveckla demokratin i vår tid.

Ermin Skoric (S), kommunfullmäktigekandidat

LÄS MER:Medelålders män dominerar listorna till regionvalet

LÄS MER:Här är läsarnas viktigaste valfrågor i Kungsbacka

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

ANNONS