Det är dags att införa euron i Sverige, menar insändarskribenterna.
Det är dags att införa euron i Sverige, menar insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dags att införa euron

Idag tar vi för självklart att kunna åka i stor del av Europa utan pass.

ANNONS
|

När vi tar med vår telefon betalar vi samma belopp för att ringa som hemma. Vi beställer en mängd saker över nätet i andra europeiska länder, utan att tull eller massa pappersexercis förekommer.

Man kan söka till vilket europeiskt universitet man vill och även få arbetstillstånd i de flesta europeiska länder.

Allt detta beror på EU. Utan vårt medlemskap hade vi stått utanför allt detta. Vad det innebär att stå utanför EU upptäcker britterna. Plötsligt är det köer i Dover därför lastbilarna måste fylla i en massa papper för att få köra in i EU. Sjukvården går på knäna för att man litade tidigare på inte minst sjuksköterskor från olika EU länder som nu inte kan arbeta i Storbritannien.

ANNONS

Vi behöver ingen särskild utvärdering av vårt EU medlemskap. Vi ser fördelarna varje dag. Kanske har det blivit så att vi inte längre tänker på fördelarna utan tar dem för givet?

I Sverige valde en majoritet i en folkomröstning att stå utanför valutasamarbetet och införa Euron.

Sannolikt fanns mycket känslor av att ha en egen valuta och svenska sedlar. Sedan dess har kontanthanteringen minskat kraftigt och sedlar har inte samma roll ännu. 20 av 27 EU länder har också nu infört euron.

När så många inför euron blir den svenska valutan isolerad. Vi ser detta på växelkursen. Den 29 oktober 2021 kostade en euro 9,93. När inflationskrisen kom över Europa drabbades kronan hårt och ligger idag kring 11,50. Det ökar ju på inflationen i Sverige när allt importerat blir dyrare.

Liberalerna kämpar vidare för att Sverige ska ta steget in i EU:s valutasamarbete och slippa oroa sig för plötsliga valutaförändringar. Om ett år är det val till Europaparlamentet och då blir det en av våra valfrågor.

Monica Neptun (L)

Gruppledare Kungsbacka

Tommy Rydfeldt (L)

Ledamot i kommunfullmäktige Kungsbacka

Hanna Schölander (L)

Ordförande Liberalerna Kungsbacka

ANNONS