Bussar vid resecentrum i Kungsbacka.
Bussar vid resecentrum i Kungsbacka. Bild: Daniel Blomqvist

Bra och billig kollektivtrafik till alla

Det har blivit på tok för dyrt att resa kollektivt idag. Det vill vi i Miljöpartiet ändra på.

ANNONS
|

Idén är enkel: ett Sverigekort som gäller för all kollektivtrafik i hela landet, regional som lokal. Ordinarie pris 499 kronor, 249 för unga, studenter och pensionärer.

Under de senaste 20 åren har kostnaden för att åka kollektivt ökat dubbelt så mycket som bensinpriset. Dessutom skiljer det nästan 2 300 kronor mellan det billigaste och dyraste månadskortet.

Miljöpartiet vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivtrafik oavsett var man bor. Om Miljöpartiets Sverigekort införs kommer fler svenskar vilja och ha råd att åka kollektivt. Samtidigt behöver staten gå in och stötta landets regioner för att skapa en långsiktigt hållbar finansiering. På så vis kan vi öka det hållbara resandet och ta oss närmare ett fossilfritt samhälle till år 2045.

ANNONS

Det går att stötta hushållen utan att öka utsläppen. Fossila subventioner gynnar stora oljeproducenter som Saudiarabien och spär på Putins krigskassa. Miljöpartiet gynnar hellre Kungsbacka med billig kollektivtrafik, lägre skatt på landsbygden och leasingstöd för elbil på minst 1500 kr.

Kungsbackabor som pendlar till Göteborg skulle spara 761 kronor per månad. För den som pendlar söderut blir besparingen större. Man sparar ytterligare några hundralappar som ung, student eller pensionär. Det går förstås också att resa till platser utanför länet på samma kort. Resultatet blir mer pengar i plånboken och mindre koldioxid i atmosfären. Det är grön politik i praktiken.

I Tyskland infördes ett Tysklandskort på prov under sommaren 2022. Resultatet? 10 procent färre bilar på vägarna och två miljoner ton minskade utsläpp. Efter succén har man beslutat behålla reformen, den var för populär för att ta bort. Frankrike är på väg att följa exemplet.

Politiker talar ofta om att det ska vara lätt att göra rätt. Till skillnad från andra partier går Miljöpartiet från ord till handling. Ett Sverigekort för alla – i hela Sverige.

Daniel Helldén, språkrör (MP)

Linus Lakso, trafikpolitisk talesperson (MP)

Jan Riise, riksdagsledamot Halland (MP)

ANNONS