Genrebild.
Genrebild. Bild: Andreas Olsson

Bättre matchning leder till jobb

Matchningen mot näringslivets behov måste bli bättre och samarbetet mellan arbetsgivare och kommunernas gymnasieskolor behöver utvecklas, skriver fyra ledande centerpartister.

ANNONS
|

Halland ligger i framkant vad gäller företagsamhet och under pandemiåren var antalet nystartade företag bland det högsta på 15 år. Att driva företag förutsätter dock att man har tillgång till arbetskraft, men under förra året uppgav var femte av Hallands privata arbetsgivare att de hade arbetskraftsbrist. En arbetskraftsbrist som inte verkar kunna fyllas av vare sig nyutexaminerade elever eller arbetslösa blir ett växande problem både för privata och offentliga arbetsgivare.

Arbetsförmedlingens undersökningar visar att näringslivets brist på tillgänglig arbetskraft är något högre i resten av riket än i Halland, men likväl ett stort problem även hos oss. Förväntade pensionsavgångar ligger i nivå med antalet elever som går ut gymnasiet. Dock går många av dessa elever vidare till högre utbildning vilket gör att pensionsavgångarna förmodligen överstiger antalet studenter.

ANNONS

Valet av utbildningsinriktningar visar tyvärr att flera bristyrken, däribland vård- och omsorgsyrken, inte kan räkna med någon större tillströmning de närmsta åren. Av de 12 220 elever som just nu går i gymnasiet i Halland är det bara omkring 340 som valt Vård- och omsorgsprogrammet. Detta i relation till att cirka 1250 elever valt Naturvetenskapsprogrammet.

Matchningen mot näringslivets behov måste bli bättre och samarbetet mellan arbetsgivare och kommunernas gymnasieskolor behöver utvecklas. Ungdomar som ska söka till gymnasiet behöver få bra information om vilka behov av arbetskraft företag och offentlig sektor har så att man kan söka utbildningar som leder till arbete efter studenten, till exempel genom medverkan vid gymnasiemässor. Det är bra för såväl arbetsgivarna som ungdomarna.

Fredrik Hansson (C), kommunalråd

Annika Hedman (C), ledamot i Gymnasium och Arbetsmarknad

Christofer Bergenblock (C), riksdagskandidat

Helene Andersson (C), regionråd

LÄS MER:C: Torrlägg inte småskalig vattenkraft

LÄS MER:Centern: Vi vill göra Halland till grönaste tillväxtregionen

LÄS MER:Centerpartiet vill ha rullande vårdcentral i Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS