Att stödja Ukraina är att försvara Sverige

Den blågula solidariteten ska inte underskattas.

ANNONS
|

I Kungsbacka kommun är uppslutningen för stöd till Ukraina och det ukrainska folket fortsatt stort. Stödet för Ukraina är den viktigaste frågan när hela Europa nu går till val.

I regering har Liberalerna presenterat en Ukrainaram med nytt militärt stöd till Ukraina på 75 miljarder kronor för åren 2024–2026. Det är ett avgörande steg i rätt riktning, men vi behöver göra mer även på EU-nivå.

Ukraina utkämpar just nu hela Europas krig. Georgien 2008, Krim 2014 och Ukraina 2022 visar att Putin inte respekterar andra länders rätt att själva bestämma över sin framtid. Sverige och EU måste tillsammans fortsatt stötta Ukraina militärt, humanitärt, ekonomiskt och politiskt till den dagen då den sista ryska soldaten lämnar ukrainsk mark. Europa ska segra över Putin.

ANNONS

Liberalerna arbetar därför för att:

1) Fullständig tullfrihet ska råda för alla varor från Ukraina. Kvoter på ukrainsk livsmedelsexport för att skydda europeiska jordbrukare måste tas bort.

2) Moskvas brott mot folkrätten ska inte gå ostraffade. EU måste sätta hårdare tryck på Ryssland och Belarus med fler och effektivare sanktioner. Ryska tillgångar i Europa ska beslagtas och användas för återuppbyggnaden av Ukraina.

3) Importen av olja och gas från Ryssland till Europa måste upphöra. EU måste stoppa den ryska skuggflottan i Östersjön.

4) EU måste slopa vetorätten i ministerrådet. Inget land ska på egen hand kunna förhala stöd till Ukraina eller stoppa sanktioner mot Ryssland.

5) EU-medlemskap för Ukraina. Ukraina hör hemma i den europeiska familjen av demokratier och måste skyddas mot fortsatt rysk aggression även efter kriget. Ett ukrainskt medlemskap i EU skulle slå hål på Rysslands dröm om att kontrollera Ukraina.

Demokratier måste hålla ihop. Ukraina har gång på gång valt den europeiska vägen. I EU-valet står stödet till Ukraina och Europas säkerhet på spel. Ett starkare Europa betyder också ett starkare Sverige.

Hanna Schölander (L) Kandidat till Europaparlamentet, Kungsbacka

Filip Zachrisson (L) Kandidat till Europaparlamentet, Varberg

ANNONS