Illustration av det vinnande arenabidraget.
Illustration av det vinnande arenabidraget. Bild: Semrén och Månsson Arkitekter AB

Arenan – det nya ekonomiska slukhålet

För inte så länge sedan basunerade man ut det vinnande förslaget till den nya arenan i Kungsbacka. Det stora förslaget har vunnit med extra allt. Inte ett öre över 550 Mkr ska det kosta.

ANNONS
|

Nu, några månader efter beskedet, är budgeten redan uppe i 612 Mkr. En höjning med 62 Mkr eller 11 procent. Man glömde visst att säga att budgeten är indexreglerad, (hoppsan), så vad slutnotan kommer att hamna på kan ingen idag säga med någon större säkerhet. Bara att det kommer att bli väsentligt dyrare än utgångsbudgeten. Eftersom större delen av investeringen lär behöva lånefinansieras tillkommer räntekostnader som ingen vet storleken på, bara att de är höga.

Skulle vara intressant att höra argumentationen när räkningarna börjar droppa in. Enligt Kungsbackas ekonomiska modell är det egentligen 550 Mkr som ska betalas. Få se hur många fordringsägare som köper det.

ANNONS

Kungsbackas olika nämnder skulle nog gärna haft en 11-procentig uppräkning i sina budgetar. Det låter inte precis som att omsorgen, skolan eller äldrevården tycker sig ha tillräckliga resurser.

Som grädde på moset basunerar man nu ut det stora intresset som visas för arenans kommersiella lokaler. När detta görs i tider när konkurserna ökar, inte minst inom de områden som arenan står för, blir man fundersam. Vilka subventioner eller garantier målar man upp från kommunens sida?

En tydlig transparens efterfrågas. Vad är beräkningarna på hur mycket vågspelet med arenan egentligen kommer att kosta kommuninnevånarna? Med själva arenabygget med kommersiella lokaler och med alla kostnader som kommunen redan lagt ner och kommer att lägga ner för att stötta (subventionera) arenan.

Det lär inte vara i närheten av de utlovade 550 Mkr som ursprungsbudgeten är. Var är trovärdigheten?

Tomas Thorvaldsson, kristdemokrat

ANNONS