Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Henrik Björnsson

Använd din röst för klimatet och miljön

Aldrig någonsin tidigare har det varit viktigare att driva en kraftfull och rättvis klimat- och miljöpolitik i EU. Ansvaret för framtiden vilar tungt på de politiker som blir invalda till det nya EU-parlamentet.

ANNONS
|

Klimatkrisen är här. Översvämningar, skogsbränder, värmeböljor, vattenbrist och torka är bara några exempel på de förödande effekterna av klimatförändringarna.

Naturkrisen är också här. Livsviktiga livsmiljöer och ekosystem förstörs och djur och växter dör ut.

Snart är det dags att rösta i EU-valet, och EU-parlamentet spelar en mycket viktig roll för vår framtid. Under den gångna mandatperioden har EU arbetat fram en rad viktiga klimat- och miljölagar som ger hopp framåt.

Men nu riskerar vinden att vända. Det senaste året har grupper i EU-parlamentet deklarerat att de inte längre står bakom den ambitiösa klimat- och miljöpolitiken. Det äventyrar klimat- och miljölagstiftningarna och sätter vår framtid på spel.

ANNONS

Inför valet har Naturskyddsföreningen granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna arbetat med klimat- och miljöfrågorna under den senaste mandatperioden, och skillnaderna är mycket stora. Miljöpartiets och Vänsterpartiets EU-parlamentariker får miljöbetyget utmärkt. Därefter följer i fallande skala Socialdemokraternas, Liberalernas, Centerpartiets, Kristdemokraternas och Moderaternas parlamentariker, ned till Sverigedemokraternas miljöbetyg uselt. (Se rapporten ”Draglok och bromsklossar: Granskning av svenska EU-parlamentarikers miljöinsatser 2019 - 2024”.)

Din röst i EU-valet gör skillnad. Det är nu framtiden för EU:s klimat- och miljöpolitik stakas ut. Använd din röst för klimatet och miljön!

Naturskyddsföreningen i Kungsbacka

ANNONS