Björn Mellquist, Vänsterpartiet Varberg.
Björn Mellquist, Vänsterpartiet Varberg. Bild: Mikael Hallberg

Än finns tid att ändra er Centerpartiet

Vi har investerat mer än en miljon i varje ungdom, och nu när de ska börja betala tillbaka så vill plötsligt Centerpartiet stoppa det. Det är ekonomiskt vansinne, skriver Björn Mellquist, Vänsterpartiet Varberg.

ANNONS

På onsdag 9 juni beslutar riksdagen om att även ensamkommande ungdomar som studerar färdigt i år ska få mer tid att hitta jobb så att de får stanna i Sverige, enligt det som kallas NGL, nya gymnasielagen.

Man kan tycka att det vore självklart, alla andra delar av samhället anpassas till pandemin. Om det var svårt att få fast jobb direkt efter utbildningen redan innan corona, så har det blivit ett omöjligt krav just nu.

Därför föreslår regeringen, med stöd av MP och V, att istället för sex månader, så ska de få tolv månader på sig att hitta fast jobb. Det är ett förslag som inte kostar en krona, men som istället ger stora vinster för samhället. Börjar de jobba så betalar de skatt, och kan även betala tillbaks sina stora studielån.

ANNONS

Vi har investerat mer än en miljon i varje ungdom, och nu när de ska börja betala tillbaks, så vill plötsligt Centerpartiet stoppa det. Ekonomiskt vansinne.

Centern vill fälla förslaget, trots att just de var med och godkände gymnasielagen. Varför har de ändrat sig, varför kan man inte lita på Centerpartiet?

Jag besökte Komvux i Varberg i maj och träffade 15 ungdomar som alla blir färdiga under 2021. De blir snickare, bilmekaniker, svetsare, målare och andra hantverkare. Yrken där vi normalt har brist i Sverige. Många av dem var oroliga och berättade om hur svårt det är att hitta jobb just nu, även om framtidsutsikterna är goda på sikt. I Kungsbacka är läget likadant.

Men ännu finns tid för Centern att ta sitt förnuft till fånga. För ungdomarnas skull, som nu bott i Sverige i över fem år, som talar svenska, som behövs här och som är integrerade i samhället, men även för Sveriges skull. Kom igen Centerpartiet, visa att ni är en kraft att lita på nu på onsdag.

Björn Mellquist, Vänsterpartiet Varberg

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS