Hanna Schölander, Liberalerna.
Hanna Schölander, Liberalerna. Bild: Per Schölander

Alla barn ska få den hjälp de behöver i skolan

Elever som har behov av stöd ska få detta, utan krångliga utredningar och påtryckningar från föräldrarna, skriver Hanna Schölander (L).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Varför skiljer skolorna sig åt? Partier till vänster skulle säga att det är friskolornas och valfrihetens fel. Jag menar att problemet är att Socialdemokraterna kommunaliserade skolorna på 1990-talet. Såväl läraryrkets status som elevernas kunskapsresultat har försämrats. Därför vill jag införa tre åtgärder:

Förstatliga skolan

Idag pratar vi om att begränsa friskolorna, samtidigt som 26 av de 28 sämsta skolorna är kommunala. 85 procent av eleverna går i kommunala skolor. 17 000 elever lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Detta är skrämmande. Men valfriheten måste försvaras. Friskolorna ska inte kunna göra övervinster. Därför behövs ett arbete med att säkerställa kvalitet och resurser så att inga vinster i landets friskolor görs på bekostnad av elevernas kunskapsresultat.

Skolan först

Skolan är nyckeln till frihet och trygg uppväxt. I en trygg skolgång minskar risken för att hamna i utanförskap och kriminalitet. Vad som behövs är ökad studie-ro, tillgång till skolböcker och bättre arbetsvillkor för lärare. Vi behöver en skola där läraren är ledaren i rummet och där varje elev får tidigt kunskaper i att kunna läsa, skriva och räkna.

Alla barn ska får rätt till den undervisningen de behöver. Elever som har behov av stöd ska få detta, utan krångliga utredningar och påtryckningar från föräldrarna. Särbegåvade elever ska få utvecklas i sin takt och inte hållas tillbaka. Därför vill jag införa spetsutbildningar.

Satsa på läraryrket

Lärarna har en viktig samhällsfunktion, det ska märkas. Både i kvalitén på lärarutbildningen och i lönekuvertet.

Hanna Schölander (L), riksdagskandidat Kungsbacka

LÄS MER:Alla barn ska få en bra start i livet

LÄS MER:Kommunen måste bli bättre på att granska

LÄS MER:Skydda aborträtten med eldskrift i grundlagen

ANNONS