Aida Birinxhiku och Magdalena Sundqvist, Socialdemokraterna.
Aida Birinxhiku och Magdalena Sundqvist, Socialdemokraterna. Bild: Pressbild

Det finns gränser för hur mycket man får slira på sanningen

Püss och Storckenfeldt (M) är märkbart stressade över att regeringen inte lyckats leverera på valrörelsens viktigaste vallöfte samtidigt som hushållens ekonomi blir allt mer pressad, skriver Aida Birinxhiku och Magdalena Sundqvist, Socialdemokraterna i en replik.

ANNONS
|

Svar till Lars Püss (M) och Helena Storckenfeldt (M), 9/12.

Regeringen och Sverigedemokraterna lovade att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den 1 november. Hushållens ekonomi skulle enligt Ulf Kristersson ”räddas i god tid före jul”. November har emellertid blivit december och ännu finns inget högkostnadsskydd på plats.

Regeringen lämnade nyligen besked om att ett elstöd kanske kan komma att betalas ut i februari, ”om inget oförutsett händer”. Förutom att det inte levereras i tid ger regeringens elstöd dessutom betydligt mindre pengar i plånboken än vad som utlovades under valrörelsen. Det är inget annat än ett stort valsvek.

ANNONS

Püss och Storckenfeldt (M) är märkbart stressade över att regeringen inte lyckats leverera på valrörelsens viktigaste vallöfte samtidigt som hushållens ekonomi blir allt mer pressad. Inflationen stiger, elpriserna skenar och bostadsräntorna blir allt högre. Barnfamiljer och pensionärer runt om i landet räknade med kompensation i god tid före jul, men får nu ont i magen av blotta tanken på hur ekonomin ska gå ihop. I stället för att ta ansvar och agera väljer regeringen att ägna sig åt historierevisionism. Det finns dock gränser för hur mycket man får slira på sanningen.

Efter Putins energikrig har elpriserna i Sverige och resten av Europa skenat iväg. Püss och Storckenfeldt menar att det snarare är ett resultat av att socialdemokrater lagt ned fungerande kärnkraft. De som följt frågan vet att det inte stämmer. Beslutet att ta Ringhals 1 och 2 ur bruk fattades på marknadsmässiga och säkerhetsmässiga grunder. Vattenfalls dåvarande ordförande har bekräftat det vid flertalet tillfällen. Det bör även understrykas att Moderaterna, under de år som reaktorerna lades ned, ingick i den energiöverenskommelse som lade grunden för den energipolitik som har gällt fram till nu.

När Püss och Storckenfeldt beskriver historien glömmer de bort att deras eget parti har haft ett avgörande inflytande över energipolitiken i 15 år. I stället för att driva en debatt byggd på felaktigheter behöver regeringen ta ansvar. Elstödet till hushållen måste levereras snarast. Fram till dess behöver regeringen satsa pengar på ett höjt barnbidrag och en elräkningsakut, vilken möjliggör för hushåll att lägga upp en avbetalningsplan eller skjuta upp betalningen av elräkningar. Det är viktigare än skattesänkningar för de som tjänar mest. Därutöver är det på lång sikt avgörande att regeringen snabbt ökar elproduktionen för att få ner elpriserna för vanligt folk.

ANNONS

Därför är det oroväckande att regeringen och Sverigedemokraterna försämrar villkoren för den havsbaserade vindkraften, vars utbyggnad är en förutsättning för att få ner elpriserna. Slutligen bör det understrykas att vår dörr alltid står öppen för blocköverskridande energisamtal.

Det är hög tid att regeringen bjuder in till sådana samtal i syfte att skapa långsiktiga spelregler för mer billig el i landet. Det minsta svenska folket kan kräva i tuffa tider som dessa är en regering som håller sig till sanningen. Nu får det vara slut på valrörelsens lögner om den energipolitik som fördes under tidigare regeringar. Lögnerna betalar inte hushållens elräkningar.

Aida Birinxhiku, riksdagsledamot Halland (S)

Magdalena Sundqvist, blivande kommunalråd (S)

LÄS MER:Hur det står till hos Socialdemokraterna själva?

LÄS MER:Länets sossar applåderade när de skapade elkaoset – de borde skämmas

LÄS MER:Här är politikerna som får maktpositioner i Region Halland

ANNONS