Minnesstund på torget – för att uppmärksamma suicid

Ulrica Scott Malmgren startade föreningen Änglaföräldrar för att komma i kontakt med andra Kungsbackabor som förlorat barn i suicid. Under torsdagskvällen anordnade föreningen en minnesstund tillsammans med Svenska kyrkan.
– Ju fler vi är, desto större möjlighet har vi att påverka, säger hon.

ANNONS
|

Ett 50-tal personer samlades utanför kyrkan på torget för att minnas en närstående som gått bort i suicid. Många svenskar ingår i kretsen av drabbade.

Ingela Bertilsson, diakon i Varlakyrkan, höll ett inledningstal som belyste omfattningen av problemet.

– 2021 begick 1 500 personer suicid. Det är drygt fyra om dagen. Bland män upp till 44 år är det den vanligaste dödsorsaken, sa hon inför åhörarna.

Albin Holmström kunde varit en av dem. Han är volontär för organisationen Suicide Zero, och berättade i sin presentation att han en gång försökt ta sitt liv, men att han nu engagerar sig för att minska omfattningen.

ANNONS

En internationell dag

10 september infaller den suicidpreventiva dagen, och föreningen Änglaföräldrar ville passa på att arrangera något i anslutning till det datumet. De bjöd, förutom medarrangören Svenska kyrkan, Suicide Zero och riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (SPES).

Linda Grinvald ingår också i föreningens styrelse. Hon säger att det känns bra att stå på torget för att belysa psykisk ohälsa och suicid.

– Vi vill avdramatisera det här. Vi är helt vanliga människor, och om folk ser oss här så vågar kanske fler prata om det, säger hon.

Vill nå ut till fler

Ulrica Scott Malmgren håller med om att det viktigaste är att uppmärksamma problemet och vidden av det. Sedan hennes son Mathias avslutade sitt liv, 19 år gammal, har hon kämpat för att öka kunskapen och sätta frågan på agendan – och hon har hopp om framtiden.

– Det har inte hänt så mycket än, men vi är en nystartad förening. Vi har fått kontakt med folkhälsoutvecklaren på kommunen, Cecilia Ljungkvist Holm, och jag tror på henne.

Ulrica Scott Malmgrens drivkraft har alltid varit att kommunicera, nå ut, informera och förändra. Hon tror att det är viktigt att hjälpas åt.

– Ju fler vi är, desto större möjlighet har vi att påverka, säger hon.

ANNONS

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år: 116 111 eller chatta på bris.se

Mind Självmordslinjen – chatt på mind.se och telefon: 90 101

Hjälplinjen: 0771-22 00 60

Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, telefon: 020-18 18 00. Kl 19-22 kvällstid

LÄS MER:Emelie satte dit nätpedofilen: ”De flesta vågar inte anmäla”

LÄS MER:Nystartad psykologmottagning i Kungsbacka

LÄS MER:Region Halland inför digitala möten med läkare – Kungsbacka först ut

ANNONS