Nu drar matfestivalen igång på torget: ”Kul att strosa runt”

Torget i innerstaden fylldes på onsdagen med mat från hela världen. I fyra dagar ska den internationella matmarknaden pågå. Allt från nyslungad honung och langos till italienska bakverk finns på menyn.

ANNONS

De italienska bakverken är det Viktor med kollegor som står för. Hos honom hittar man ett stort antal chokladtårtor, nougat och bästsäljaren: cannoli.

– Allt görs i en liten fabrik i Schweiz, säger Viktor.

Anja Strandgren stod som säljare för CC’s havtornsdelikatesser under onsdagen. Där kunde man provsmaka och köpa marmelad, såser, oljor, juicer och kombucha. Allt gjort på havtorn. Även nyslungad honung var till salu.

– Marmeladen eller såsen säljer nog bäst. Honungen går bra med, det gillar folk, säger Anja Strandgren.

Besökaren Jeanette var på plats en knapp halvtimma efter att marknaden startade vid elva-tiden och hade hunnit smaka på havtornsmarmeladen, som hon tyckte var jättegod. Men än hade hon inte köpt något.

ANNONS

– Det blir säkert en marmelad på vägen hem, säger hon.

Varför går man på matmarknad?

– Vi gillar mat och tycker det är intressant. Det är kul att titta och strosa runt, och äta en langos kanske, jag älskar langos.

Langos är en populär matmarknadsrätt. Det har även en annan besökare, Karin, siktat in sig på.

– Men det blir nog crêpes till sonen, säger hon.

Till vardags blir det mycket pasta för Karin och familjen.

– Italienskt är favoritmaten i vanliga fall, säger hon.

Matturné över hela Sverige

Det bjöds även på delikatesser från Frankrike, om än inga sniglar. Aloïs sålde fem olika grytor som serverades med vitlökspotatis. Bästsäljaren är en gryta med musslor och roquefortost.

– Folk gillar blåmögelost här, säger Aloïse.

Han är från Normandie men spenderar all sin tid från maj till slutet på september i Sverige. Tillsammans med många andra utställare åker de runt på olika marknader under sommarhalvåret.

– I november åker vi till Storbritannien och ställer ut på julmarknaderna där, berättar han.

Det blir mycket resande för utställarna men Aloïse tycker att det är roligt.

– Man ser mycket av landet. Vi passerar runt 30 städer i Sverige så det är jättekul.

ANNONS

Även Pajou, som säljer mexikansk mat, åker på Sverigeturné under sommaren och ställer ut på julmarknader i Storbritannien på vintern.

– Vi har gjort det i över tio år nu, berättar han.

Den mexikanska bästsäljaren är fajitawrapen med kyckling.

Mexikanskt är populärt

Emma är på marknaden tillsammans med sin mamma Linda och pojkvän Johannes. De är alla överens om att Thailand och Mexiko har den bästa maten, även fast Lindas absoluta favorit är svensk husmanskost.

– Det blir nog något mexikanskt idag, säger Emma.

Varför är ni här idag?

– Vi såg det på Facebook och vi tycker att det är intressant med mat, säger Linda.

LÄS MER:Kalle Moraeus gästade margaritaparty

LÄS MER:Därför finns det så mycket blåbär i Kungsbackas skogar

LÄS MER:Pernilla Linné startar självplock av blommor – från sin egen trädgård

ANNONS