Vindpinade fiskare trivdes vid Näsbokrok: ”Är en materialsport”

Trots isande havsvindar vid Näsbokrok var det en nyfiken och entusiastisk skara som slöt upp på lördagen för att lära sig mer om att fiska öring.
– Stigande vatten är alltid en fördel, förklarade Åsabon och naturvårdsguiden Robin Kanthe.

ANNONS

Den 1 april är inget skämt för de som gillar att fiska öring. Från och med det datumet är det nämligen tillåtet att ge sig ut med spön och annan utrustning för att fånga den eftertraktade fisken.

– Det stämmer, första april till och med den sista september är vad som gäller häromkring. Man får ta upp max två per dag, och de får inte vara under 45 centimeter. Då ska de tillbaka i vattnet igen, berättar Robin Kanthe.

Helst inte ärtsoppa

Han är omgärdad av en skara människor som kommit till ett par timmars fiskeguidning med öring som tema. Bakom arrangemanget står länsstyrelsen i Halland, och trots att vindarna den här dagen är så pass kraftiga att det knappt är lönt att försöka fiska - har omkring tio personer tagit sig dit för att lära sig mer om att fiska öring.

ANNONS

– Nej, det är inte riktig optimalt i dag. Men annars är det bra när det är stigande vatten. Jag föredrar själv att fiska öring när det blåser lite. Inte så mycket att havet blir ärtsoppa, men hellre blåsigt än att det är spegelblankt när man fiskar öring, säger naturvårdsguiden.

Mothugg och vassa krokar

Ett par som kommit upp från Väröbacka är Fredrik och Åsa Nordenadler.

– Vi brukar gå ut och kasta ibland, men det går inte så bra så vi kände att vi behövde lite tips, säger Åsa Nordenadler.

Och tips fick de. Exempelvis funkar ofta vanliga skeddrag bra. Något som dessutom är viktigt att tänka på, enligt Robin Kanthe, är att göra ett rejält mothugg om man tror att öringen är framme.

– De är väldigt hårda i munnen, så man ska göra ett ordentligt mothugg. Och det är av samma skäl viktigt med vassa krokar, förklarar han.

Vilket spö eller annan utrustning ska man ha då? Här kom det in en del frågor om gamla rullar och annat som hängt med sedan morfars tid.

– De kan nog fungera, men det är viktigt att de håller. Och en sak att tänka på när man är ute och fiskar i saltvatten är att skölja av drag och rullar när man kommer hem. Annars kan de lätt börja rosta, säger Robin Kanthe.

ANNONS

Filt under sulorna

Ett annat sportfiskartips som naturvårdsguiden delgav under introduktionen var att ha bra skor med bra grepp. Detta då det inte sällan är halt på stenar och klippor.

– Själv har jag kängor med filtsula, berättar han och visar upp sin ena sko.

Är sportfiske en materialsport?

– Ja, det är en materialsport i allra högsta grad, säger Robin Kanthe med ett skratt.

– Själv har jag ett antal olika spön till olika typer av fiske, vadarstövlar och en mängd olika beten. Men det går ofta lika bra med ett gammalt spö och skeddrag när man ska ut och fiska.

Bättre lycka nästa gång

Då blåsten inte ville ge sig ställde Robin Kanthe frågan till de andra om de ville prova på att fiska ändå. Svaret blev ja, och gruppen gav sig iväg för att leta efter lite lugnare vatten. Men den här gången ville det sig inte.

– Nej, vi gav upp till slut. Det var för hård vind. Men alla verkade vara glada ändå, säger Robin Kanthe.

LÄS MER:Då kan du se fladdermöss – flera guidade turer i Kungsbacka

LÄS MER:Tusenåriga fornminnen förstörs i naturreservaten: ”Finns en okunskap”

LÄS MER:Björn Natthiko Lindeblad kan få minnesmärke i Åsa: “Det vore jätterätt”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS