Liberalernas Knutas har släkt nära frontlinjen: ”Mina släktingar avrättades av Stalin”

Orten Gammalsvenskby i Ukraina ligger bara tio mil från frontlinjen. Liberalernas Jan Eric Knutas har en speciell koppling dit – hans far är född i byn. — Mina släktingar blev avrättade av Stalin, säger Knutas.

ANNONS
|

Ukraina-krisen är djupare än någonsin. Ryska trupper står redo vid gränsen till Ukraina. Bara tio mil från frontlinjen, där rysk militär befinner sig, ligger orten Gammalsvenskby.

Dit tvångsdeporterades omkring 1 000 personer från Dagö i dagens Estland, som vid den tiden var en del av Sverige. Flytten dit skedde i augusti 1782.

LÄS MER:Halländska bilfesten Wheels and Wings gör comeback i sommar

Väldigt turbulenta tider i Ryssland

Edvin Knutas föddes i Gammalsvenskby, som då tillhörde Ryssland, 1925. Han är far till Jan Eric Knutas, en av Liberalernas mest rutinerade politiker i Kungsbacka.

– Det var väldigt hårda och turbulenta tider i Ryssland vid den tiden. Krimkriget, första världskriget, ryska revolutionen och inbördeskriget avlöste varandra, säger Jan Eric Knutas.

ANNONS

Familjen kom i kontakt med Röda korset och 1 augusti 1929 kom Edvin Knutas med familj, samt många andra Gammalsvenskbybor, till Sverige och Trelleborg.

– De fick sedan komma till Smålands regemente i Jönköping. Därefter blev de utplacerade som statare. De skulle visa att de klarade av jordbruket, vilket i sig var väldigt förnedrande eftersom de skött jordbruk hela sina liv.

LÄS MER:Snö och regn väntas i Kungsbacka till helgen

Några flyttade tillbaka till Ryssland

Gammalsvenskbyborna som flyttade till Sverige utsattes för kommunistisk propaganda. Några valde att återvända till Ryssland.

– Många såg aldrig sina släktingar förrän Järnridån fallit. De insåg efteråt att de hade gjort helt fel val, säger Jan-Eric Knutas.

Hans pappa Edvin träffade Ingrid i Sverige och 1950 föddes Jan Eric i Malmö.

– Många av Gammalsvenskbyborna flyttade till Gotland eftersom det fanns gott om gårdar där. Dessutom fanns det gott om förbindelser, så det infann sig en känsla att de bodde kvar i byn, säger Jan Eric Knutas.

Han är medlem i föreningens Svenskbyborna och 2003 besökte Jan Eric Knutas Gammalsvenskby.

LÄS MER:Tecken på färre vildsvin i Halland – se videon på kultingarna

Knutas var sjöofficer i det civila

– Det var precis som att utvecklingen stått still sedan 1929. Inte mycket hade hänt överhuvudtaget. Det var väldigt fattigt. Tre personer med mitt efternamn hade avrättas av Stalin. Det finns en minnessten efter dem. Vi är släkt, men jag vet inte hur. Fortfarande bodde en med mitt efternamn kvar, säger Jan Eric Knutas.

ANNONS

Under sitt yrkesliv var Jan Eric Knutas sjöofficer. Han hade titeln kommendörkapten.

Hur ser du på det som händer i Ukraina nu?

– Det känns så klart väldigt oroligt. Jag följer utvecklingen noga. Ryssland tycks ägna sig åt en styrkeuppbyggnad runt Ukraina. Nato har ju dessutom sagt att de inte går in eftersom det skulle starta ett tredje världskrig, säger Jan Eric Knutas.

LÄS MER:Kungsbacka kommuns Facebook nedstängd efter kryptiskt bildinlägg

Hur är din kontakt med Gammalsvenskby nu?

– Jag är med i Svenskbyborna. Vi stöttar orten genom att skänka kläder och annat. Transporterna sköter föreningen själv eftersom det lätt kan hamna på villovägar. Som sagt, det är väldigt oroligt just nu, säger Jan Eric Knutas.

Han tillägger:

– Jag är mycket tacksam för att mina farföräldrar stod emot de kommunistiska övertalningsförsöken och stannade kvar i Sverige.

Befolkningen i Gammalsvenskby kommer från Dagö i dagens Estland, som då tillhörde Sverige. En rättslig tvist gjorde att de 1 000 invånarna på Dagö fick en bit mark i Ryssland.

1782 gick flytten till det som blev Gammalsvenskby. Vandringen var tuff och omkring hälften dog av köld och sjukdomar. Ytterligare några dog när de kommit fram eftersom de var ovana jordbrukare. På Dagö var de fiskare. Endast 135 personer var vid liv ett år senare.

Invånarna behöll sin svenska dialekt och fortfarande pratar många svenska i Gammalsvenskby. Dock används i hög utsträckning gamla ord och böjningar.

Kontakten med Sverige har genom åren varit ganska god. Invånarna har prenumererat på svenska tidningar och Sverige har stöttat med pengar. 2008 var svenska kungafamiljen på besök.

Källa: Wikipedia

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS